Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Dieta vegetariană în sarcină. Câteva sfaturi pentru sănătatea ta și a puiului din burtică

Dieta vegetariană în sarcină. Câteva sfaturi pentru sănătatea ta și a puiului din burtică

Preocupate de calitatea vieții, tot mai multe persoane renunță la dieta omnivoră pentru cea vegetariană. Dar dacă ești însărcinată și urmezi o dietă vegetariană, trebuie să acorzi o și mare atenție alimentației – pentru binele tău și al puiului care urmează să vină pe lume.

Consumă cât mai multe cereale (ovăz, orz, secară), leguminoase, nuci semințe, fructe uscate, spanac, broccoli sau ștevie, foarte bogate în fier (necesarul de fier zilnic se dublează în sarcină). Include în dieta zilnică și citrice, deoarece vitamina C ajută la o bună absorbție a fierului.
Anunță-ți medicul că ești vegetariană. Este posibil să-ți recomande suplimente cu fier pe care va trebui să le iei zilnic, însă nu în același timp cu cele de calciu sau imediat după ce ai băut cafea.
Asigură-te că ai un aport suficient de proteine, deoarece necesarul organismului tău este mai mare în această perioadă. Și cum în alimentația ta nu se mai găsesc cele mai importante surse, va trebui să te orientezi spre leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte, soia), cereale, semințe și nuci.
Ai grijă să nu-ți lipsească zincul, mineral de care vei avea nevoie în cantități mai mari acum. El ajută țesuturile să se formeze și îmbunătățește imunitatea. Cum persoanele vegetariene suferă oricum de o absorbție deficitară a zincului, trebuie să consumi mai mulți germeni de cereale, legume, fructe, cereale integrale și tot soiul de semințe care îl conțin din belșug,
Fii cu ochii pe calciu! Necesarul organismului este mult mai mare începând cu trimestrul doi de sarcină, când fătul îl consumă în exces pentru dezvoltarea propriului sistem osos (situația continuă apoi în primele luni de alăptare). Din fericire, se pare că absorbția calciului provenit din surse vegetale este net superioară celui provenit din surse animale. Te poți baza pe brânza tofu (mare atenție deoarece este destul de sărată), broccoli, smochine, semințe de floarea soarelui, pastă de susan, unt de arahide, suc de portocale sau cereale.
Ia suplimente de acizi grași Omega-3, deoarece este o perioadă extrem de importantă pentru dezvoltarea viitorului bebeluș. Aceștia sunt necesari pentru sistemul nervos și creierul fătului, iar dacă nu consumi carne de pește gras, suplimentele sunt o soluție la îndemână.
Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI, noiembrie 2015
 
 

Comments

comments