Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Din nou, pedeapsa în vizor. Este sancțiunea o soluție pe termen lung?

Din nou, pedeapsa în vizor. Este sancțiunea o soluție pe termen lung?

Nu te grăbi cu pedeapsa, reflectează ce anume a determinat apariția situației-problemă și care este modalitatea, eficientă pe termen lung, prin care copilul tău va învăța că trebuie (și DE CE) să evite un anumit comportament.

Mult timp tu rămâi cea care decide pentru copilul tău, deoarece (și lucrul acesta este normal) știi mai bine decât el când și cum trebuie făcute lucrurile. Îți înveți și îndrumi copilul, îi oferi un bagaj de informații valoroase și utile, dar trebuie să știi și ce/ cât înțelege copilul din ceea ce-i transmiți, ce nevoi și dorințe are. Ajută-l să înțeleagă lumea în care trăiește, regulile acesteia, să învețe să-și exprime nevoile și dorințele într-un fel civilizat. Nu este ușor, este un ghemotoc de om, prin urmare e nevoie de răbdare, dar, în loc să te grăbești să aplici o pedeapsă „exemplară” când greșește, analizează înainte ce anume a dus la această situație și care este soluția cea mai potrivită, din care copilul să învețe ceva.
Este foarte important să ai o gândire constructivă și să nu fi orientată strict spre sancțiune. „Scopul pedepsei nu este să provoace suferință, umilire, resentimente, ci să-l facă pe copil să înțeleagă unde a greșit și că nu trebuie să repete acel comportament”, spuneam în 10 întrebări pe care să ți le pui înainte de a apela la pedeapsă. Copilul trebuie să învețe ceva din această experiență, nu să se concentreze doar asupra pedepsei primite și, eventual, a nedreptății care consideră că i s-a făcut. Ai luat în considerare faptul că „de frică, copilul tău face acum ce spui tu, dar neoferindu-i motivaţie şi explicaţie clare, pe înţelesul lui, este foarte posibil ca, pe termen lung, problema să nu fie rezolvată”?, după cum arătam în Motivația și pedeapsa. Fii constructivă în loc să apelezi la sancțiune.
Gândește-te că „el, copilul, este cel care experimentează ceea ce părintele a gândit pentru el, cu cele mai bune intenții, și, mai ales în primii ani, când face lucrurile pentru prima dată. El este cel care învață despre lumea înconjurătoare în fiecare zi, uneori fiind copleșit de informații. Are dorințe și nevoi (de care nu este conștient câteodată) și va face tot ce știe ca să și le poată satisface. Astfel că înainte de a institui o pedeapsă care să medieze relația dintre tine și copilul tău, vezi dacă ai înțeles ce se întâmplă cu el. De ce reacționează așa? Pentru că în majoritatea definițiilor date tantrumului regăsim următoarele: frustrare pe care copilul încă nu are capacitatea de a o exprima. Astfel, devine extrem de important să îl  înțelegi și să-l ajuți să înțeleagă ce se întâmplă cu el.  Fă-l să înțeleagă ce nevoi are și ajută-l să și le exprime”, te sfătuiește Ligia Moise, psiholog clinician și terapeut de familie în revista MAMI. „Nu insista asupra greșelii care a dus la sancțiune, ci asupra reușitei lui de a-și ajusta comportamentul și astfel va dori să îl repete. Respectă și tu, la rândul tău, regulile pe care i le impui, deoarece se știe că noi toți învățăm prin imitație. Gândește-te ce conflict interior se iscă în el în momentul în care i se cere un lucru care nu este respectat de nimeni altcineva în familie.”, mai spune Ligia Moise.
Foto: 123RF. Editor: Adina Brânciulescu

Comments

comments