Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Are dinți pătați? Iată ce alimente le strică aspectul

Are dinți pătați? Iată ce alimente le strică aspectul

Când apar, sunt albi ca spuma laptelui. Ține de noi ca piciul să-i aibă aşa cât mai mult timp, și nu dinți pătați.

Dacă nu intervin cine ştie ce probleme în timpul sarcinii, când mugurii viitorilor dinţişori ai copilului se formează şi ei, cel mic va avea câteva perle albe în guriţă. Neatacaţi de alimente şi băuturi acide, conservanţi şi tot felul de aditivi, piticul nu va avea dinți pătați, ci vor rămâne frumoşi şi sănătoşi. Cu toate acestea, există alimente care le pot strica aspectul. Fie vă feriţi de ele, fie daţi o mai mare importanţă igienei dentare.

Alimente care pătează dinții

  • Fructele de pădure – sunt o minune pentru sănătatea oricui, mai ales a celui mic după vârsta de un an şi mai ales dacă nu este alergic la ele. Totuşi, aceleaşi taninuri care intră în componenţa lor şi care fac atât de bine vor da o culoare albăstruie smalţului dentar, așa încât e posibil să aibă dinți pătați. Pentru a evita inconvenientul, limitează porţiile zilnice de afine, mure sau fragi şi spală-i dinţii imediat după consumul lor.
  • Multivitaminele – unii pediatri recomandă administrarea de suplimente nutritive în lunile de iarnă sau primăvară, dacă se constată anumite carențe. Atenţie însă, cele care au un nivel crescut de fier pot determina apariţia unor pete închise la culoare, la dinți pătați. Dacă sesizezi apariţia unor astfel de semne, ar fi bine să ceri sfatul medicului sau să mergi la un stomatolog pediatru pentru a te asigura că excesul de fier este cauza.
  • Sucul de roşii – este foarte acid şi poate ataca smalţul dentar, mai ales în cazul celor mici. Dacă obişnuieşti să-i dai frecvent supă de roşii ori suc proaspăt preparat din pulpa lor, ar fi bine să îi dai înainte să mănânce puţină salată verde, o legumă despre care se crede că poate crea un film protector la suprafaţa dintelui.
  • Sucurile carbogazoase şi dulciurile – acestea nu ar trebui să facă parte din dieta unui copil, aşa că iată un motiv în plus să nu-i dai niciodată să bea astfel de lichide şi preparate care conţin zahăr și coloranţi în exces! Mai bine îi prepari tu, în casă, sucuri naturale (dar și acestea cu măsură), fiind lipsite de pericole.

Să ne spălăm pe dinţi!

La fel ca şi în cazul unui adult, orice copil are nevoie de o igienă dentară riguroasă încă de la apariţia primilor dinţişori. Spală-l cu o periuţă şi pastă adaptate vârstei sale, de două ori pe zi sau imediat după consumul alimentelor care provoacă dinți pătați. Nu mai des, însă! Excesul de fluor poate fi şi el dăunător.

Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments