Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Diversificarea alimentației. 5 întrebări esențiale pe care trebuie să ți le pui înainte

Diversificarea alimentației. 5 întrebări esențiale pe care trebuie să ți le pui înainte

Introducerea hranei solide în alimentația bebelușului este un moment important și cu emoții pentru orice mămică. Când și cum să faci tranziția de la laptele matern sau cel praf la supe și piureuri sunt întrebările care le pun probleme proaspetelor mame.
Unii bebeluși sunt gata să treacă la hrana solidă încă de la vârsta de 4 luni, în timp ce alții au nevoie de încă două luni în plus. Asociațiile de Pediatrie recomandă ca bebelușii să fie hrăniți exclusiv cu lapte până la vârsta de șase luni, însă, dacă ai senzația ca micuțul tău nu se satură și îi este constant foame, un pediatru ar putea să îți dea undă verde la începerea diversificării.
Iată care sunt însă primele semne că bebelușul tău este pregătit să mănânce hrană solidă:

  • Își ține singur capul, chiar și în poziție verticală
  • Stă în fund, susținut de pernuțe
  • A început să își roadă degețelele sau jucăriile
  • Devine curios când vede că mănânci tu și întinde mâna să ia și el

Cum începi diversificarea?
Bebelușl va continua să fie hrănit ca și până acum cu lapte, iar pe lângă poți începe să introduci alimentele de bază:
Cerealele sunt o parte esențială din dieta bebelușului, pentru că ele îi aduc nutrienți și vitamine extrem de importante pentru creștere. Nu toate cerealele sunt însă potrivite pentru cei mici. Trebuie să ai grijă să alegi unele fără zahăr, care sunt gustoase și ușor de amestecat cu lapte sau iaurt și potrivite pentru vârsta micuțului tău. Acest tip de cereale este ideal în special pentru bebelușii care sunt la începutul diversificării, iar gustul lor plăcut îi va face să nu refuze lingurița. După cum vezi, nu conțin aditivi, un lucru de care orice mămică preocupată de sănătatea bebelușului ei ține cont când introduce noi alimente în hrana celui mic.
Legumele și fructele pot fi introduse treptat în alimentație, câte o nouă legumă la fiecare 3-5 zile. Poți începe cu piureuri de morcovi, păstârnac, dovlecel, dar și amestecuri de piureuri din măr și morcov.
Ce faci când copilul refuză prima masă solidă?
Nu este ceva neobișnuit ca bebelușul să refuze primele porții de piure sau să mestece puțin, apoi să le scuipe. Asta pentru că încă se obișnuiește cu gustul și textura noului fel de mâncare. Când refuză și întoarce capul din față linguriței, nu este bine să insiști sau să îl forțezi. Încearcă din nou, peste câteva zile, și ia legătura cu pediatrul dacă problema persistă mai mult timp.
Cum eviți apariția unor alergii la anumite alimente?
Părinților le era recomandat să nu le dea bebelușilor în primele luni de viață alimente cu potențial alergen, precum ouă, pește, nuci sau alune. Nu există însă nicio dovadă concretă că evitarea acestor alimente în copilărie scade riscul de a dezvolta alergii mai târziu, potrivit MayoClinic. Ba mai mult, cercetările recente arată că expunerea la alune a bebelușilor cu vârsta sub un an poate preveni alergiile la arahide la maturitate.
Dacă aveți un istoric de alergii în familie, cel mai bine este să introduci treptat alimentele cu risc și neapărat în cantități mici, dar nu înainte să ceri și sfatul pediatrului tău. De regulă, copiii dezvoltă alergii în jurul vârstei de 3 ani, iar reacțiile care apar la cantități mici de alimente alergene sunt forme ușoare, simplu de tratat cu un antihistaminic.
diversificarea-alimentatiei
Ce alimente sunt strict interzise?
Multe alimente pot fi tăiate de pe lista celor permise pentru bebeluși.

  • Laptele de vacă nu are suficienți nutrienți pentru a face față nevoilor bebelușului tău și nu este o sursă bună de fier, ba dimpotrivă, poate cauza deficiențe.
  • Mierea poate conține spori responsabili de apariția unei grave afecțiuni: botulismul infantil.
  • Nu hrăni bebelușul cu alimente cu care s-ar putea îneca. Un copil de câteva luni nu știe încă să mestece, așa că tot ce îi dai să mănânce trebuie să fie sub o formă pe care el să o poată înghiți fără probleme.
  • Dulciurile sunt complet interzise, la fel și zahărul, sarea și orice fel de condimente.

Ce mai trebuie să știi înainte?
Când îți hrănești bebelușul, este nevoie să îi acorzi întreaga ta atenție. Vorbește cu el și fă-i masa cât mai plăcută. Iată cum:

  • Așază-l într-un scaun înalt și stabil, dotat cu centuri de siguranță, pentru a-ți fi mai la îndemână să manevrezi lingurița și castronul cu mâncare.
  • Încurajează-l să-și exploreze mâncarea. Se va murdări pe hăinuțe, pe mâini și pe față, dar acest lucru este esențial pentru copii, deoarece așa se acomodează mai rapid cu mâncarea.
  • Folosește o linguriță mică și ia porții micuțe pe care să i le oferi bebelușului. De mare ajutor este să îi dai și lui o linguriță, pentru a începe să își exerseze dexteritatea.
  • Nu îi da să mănânce mult. Dintr-o porție de piure sau supă, câteva lingurițe sunt considerate un mare succes, mai ales dacă este vorba de prima masă. Nu prepara porții mari și nu îl obliga să mai mănânce când dă primul semn că s-a săturat.

Tu cum ai început diversificarea alimentației bebelușului tău? Ce probleme ai întâmpinat și cum le-ai depășit?
 
Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Nina Buday
 

Comments

comments