Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Doctorul: prieten, nu bau-bau pentru copilul tău

Doctorul: prieten, nu bau-bau pentru copilul tău

Cum alegi doctorul potrivit pentru copilul tău

Nu uita că şi medicii sunt oameni, şi nu toţi sunt amabili, empatici, apropiaţi de copii. Pot fi nervoşi, intoleranţi, plictisiţi… Ia în calcul şi disponibilitatea lui, deoarece cu cât e mai cunoscut, cu atât are mai mulţi pacienţi şi s-ar putea să fie mereu aglomerat. Prin urmare, în alegerea pediatrului nu te conduce doar după renumele lui, ci caută să-i cunoşti calitatea umană, căldura şi atenţia pe care e dispus să i-o acorde puştiului înspăimântat pe care abia ai reuşit să-l aduci până la uşa cabinetului.
Nu te lăsa ghidată doar de recomadările celorlalţi, fă-ţi tu singură o părere, observă cum relaţionează cu ceilalţi copilaşi şi cu părinţii acestora, cum discută cu tine, dacă eşti în largul tău în cabinet şi dacă simţi că ai încredere în el. Medicul pediatru trebuie să aibă răbdare, să fie blând, delicat şi să aibă capacitatea de a se adapta fiecărui pacient în parte!

Pregăteşte-l pe copil pentru vizită: doctorul nu este Bau-Bau, vizita la medic nu este o pedeapsă, iar injecţia nu trebuie folosită ca ameninţare pentru a-l face pe copil să fie cuminte.

Înainte să duci copilul la doctor, e bine să-l pregăteşti pentru acest moment. Dacă este încă mic, nu va înţelege prea bine ce se întâmplă, dar asta nu înseamnă că experienţa trăită în cabinetul doctorului nu lasă amintiri. O să rămâi surprinsă să constaţi că va reţine detalii precum vocea acestuia, felul în care s-a comportat, culoarea părului, dacă a fost drăguţ sau nu etc.
E bine să-i povesteşti despre ceea ce veţi face în cabinetul doctorului, dar fără să-l sperii! Dacă îi ascunzi faptul că mergeţi la doctor şi că va fi consultat, este foarte probabil ca în faţa acestuia (şi fără să ştie ce vrea omul ăsta de la el) să se sperie, să opună rezistenţă, să plângă şi să devină isteric chiar dacă până la intrarea în cabinet şi-a păstrat calmul.

Evită replicile de genul: „Dacă nu eşti cuminte, te duc la doctor!” Doctorul este o persoană care face mult bine şi tocmai acest lucru trebuie să-l înţeleagă micuţul tău!

Experienţă personală Vizitele la doctor cu copilul meu  nu sunt uşoare, mai ales atunci când se lasă cu o injecţie/ vaccin. La ultima vaccinare, ştia de ce mergem în cabinet, înţelesese şi acceptase acest lucru,  dar când am intrat şi a văzut-o pe doamna doctor că se pregătea pentru injecţie, a început să plângă şi să se zbată atât de tare, încât dânsa a spus să venim în altă zi. Nu vreau să-l traumatizez, să-l imobilizez sau să-l chinui. Nu vreau să mă urască, mi-a spus. Reveniţi când este pregătit. Nu credeam că va veni momentul acela, dar am mai discutat cu el despre ce s-a întâmplat în cabinet şi despre cum doamna a fost atât de drăguţă încât nu a vrut să-i facă rău. Întrebările veneau de la el, fără să-l provoc, apoi a cerut detalii despre cât durează injecţia, cum este acul, cum este pişcătura etc. După două zile, a venit singur la mine şi mi-a zis Mâine mergem la injecţie! Am rămas cu gura căscată. Doamna doctor ne-a primit calmă, a vorbit frumos cu el (fără să facă mare caz pe tema curajului pe care-l are pentru a nu-l speria), l-a întrebat ce mai face, cum e la grădi, ce mai face tati. Apoi i-a făcut vaccinul, iar el a vrut să dovedească cât curaj are şi nu a plâns/ lăcrimat deloc. Apoi a fost felicitat de doamna doctor şi de asistentă pentru atitudinea lui, iar el a plecat de acolo mândru de isprava lui.
Editor: Adina Gruia, Foto: www.123RF.com

Comments

comments