
Plante care alină nesuferitele dureri de burtă la copii
Mușețel
Dă-i să bea o cană de ceai (un pliculeț la o cană cu apă). Mușețelul este un remediu excelent pentru dureri de burtă ușoare, deoarece are proprietăți inflamatoare, dar și sedative, ceea ce duce la diminuarea disconfortului abdominal. În plus, relaxează mușchii superiori ai tractului digestiv, ușurând contracțiile care mută mâncarea din stomac în intestine. Drept urmare, spasmele se diminuează și crampele încetează.
Ghimbir
Dacă nu-i place ceaiul de mușețel și nu e chip să-l convingi să ia câteva guri din el, încearcă ghimbirul – fie că îi faci un suc proaspăt din rădăcină de ghimbir, fie un ceai. Principalul ingredient al ghimbirului este gingerolul, un puternic antioxidant acre luptă împotriva radicalilor liberi și abilității acestora de a face rău organismului. În plus, reduce grețurile și disconfortul abdominal, sporind totodată cantitatea de suc gastric și neutralizând acidul din burtică.
Ca să obții suc de ghimbir, dă prin storcător ananas, 25 de grame de rădăcină de ghimbir și un morcov. Ceaiul îl prepari astfel: dă pe răzătoare aproximativ 5 cm dintr-o rădăcină de ghimbir și las-o să fiarbă un minut în apă. Acoperă vasul pentru 30 de minute, apoi strecoară-l și dă-i să bea micuțului pe parcursul zilei.
Mentă
Ceaiul de mentă nu doar că-l scapă de dureri de burtă, ci este și foarte răcoritor. S-a demonstrat că planta are efect calmant asupra musculaturii stomacale, precum și capacitatea de a stimula drenajul biliar, necesar pentru o digestie ușoară. Dacă piticul refuză ceaiul, îi poți oferi o bomboană cu mentă de la farmacie (deși efectul este mult diminuat).
Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursa: revista MAMI/ iunie 2015