Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Dureri la alăptare. 3 posibile explicaţii

Dureri la alăptare. 3 posibile explicaţii

E normal să ai crampe atunci când alăptezi?
Da. În primele zile, chiar săptămâni, după naștere poţi simți crampe puternice, asemănătoare cu cele din timpul menstruației în zona uterului. Acesta este uterul tău care se contractă, revenind la o dimensiune mai mică.
Este normal să simți durere în timpul sau după ce alăptezi?
Dacă bebelușul este bine atașat poți simți o durere timp de 30-60 de secunde (din cauza mamelonului și a aureolei mamare care sunt trase în gura copilului, după care durerea ar trebui să înceteze. Dacă durerea persistă, încearcă să repoziționezi copilul la sân.
Mameloane inflamate şi crăpate?
Un alt factor care duce la dureri la alăptare ar putea fi şi aceea că bebeluşul tău prinde doar mamelonul, fără să ia în guriţă şi aureola. În această situaţie poţi să ai sfârcuri inflamate şi crăpate. Pentru o alăptare corectă, sugarul trebuie să prinda cu buzele şi gingiile nu doar sfârcul, ci şi areola mamară (zona colorată din jurul mamelonului)!

Reţine!

  • Nu purta un sutien prea strâmt deoarece acesta poate reduce fluxul laptelui, lucru ce-l va nemulţumi pe bebe, care „se va răzbuna” pe sânii tai! Acum, când alăptezi, ai nevoie de un sutien cu cel puţin un număr mai mare decât cel pe care îl purtai în mod obişnuit.
  • Mămicile care au mameloane plate sau mameloane retractate (în limbaj de specialitate mameloane ombilicate – care se adâncesc în loc să iasă în relief) pot întâmpina probleme în alăptare și pot avea dureri mai frecvente.
  • Dacă, pe lângă starea de disconfort, sesizezi simptome care te duc la o problemă de sănătate, ia legătura cu medicul tău! Este posibil să ai mastită, candida mamară, canale de lapte blocate.

Sursă: KidsHealth.org, Adaptare: Adina Gruia. Foto: 123RF

Comments

comments