Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Fontanela îi pulsează. E ceva normal?

Fontanela îi pulsează. E ceva normal?

Fontanela este una din zonele cele mai delicate ale bebelușului, de aceea inspiră și teamă mămicilor. Dar e normal ca fontanela să pulseze?

Nu îți fie teamă să atingi fontanela – e acoperită cu o membrană rezistentă și nu are nevoie de nici un fel de îngrijire specială. Datorită fontanelelor, în timpul venirii sale pe lume, puiul a putut să-și strecoare căpșorul prin canalul nașterii. Cea mai mică, posterioară, se va închide în jurul vârstei de două luni, iar cea anterioară, pe la aproximativ doi ani.
Nu te speria dacă pulsează! Ce vezi tu este pulsaţia vaselor de sânge de la nivelul capului; este ceva perfect normal şi se observă în special la bebeluşii care nu au o podoabă capilară foarte bogată. Craniul bebeluşului nu este încă sudat, ci e format din câteva oase flexibile – acestea permit capului să treacă prin canalul naşterii şi să se dezvolte continuu pe parcursul primilor doi ani (permit inclusiv dezvoltarea creierului).
Nasterea pe intelesul tau. Dictionarul explicativ al sarcinii
Spaţiul care se creează la „întâlnirea” oaselor se numeşte fontanelă şi, în mod normal, nu trebuie să te preocupe. Totuşi, fontanela adâncită (înfundată) poate fi semn că bebe e deshidratat, iar dacă e bombată poate fi semn de meningită. În ambele cazuri bebe trebuie văzut de pediatru.

Comments

comments

One thought on “Fontanela îi pulsează. E ceva normal?

  1. si daca masezi frontanela cand e moale …adica inainte de vreme ,,adica din nepricepere ,,,sau nestiinta ,,ce se intampla????

Lasă un răspuns