
E normal să se adune ceară în urechi?
Răspunsul este da, este normal să fie ceară în urechi. Unele persoane au mai multă ceară în urechi (cerumen) decât altele, dar, în general, urechea produce exact atâta ceară de câtă are nevoie. În cazuri rare, dar se poate întâmpla, urechile celor mici pot să producă ceară în exces, caz în care trebuie să te adresezi unui doctor. Acesta va stabili dacă ceara trebuie doar îndepărtată sau dacă există alte probleme care pot avea ceara ca simptom.
Nu încerca să cureţi ceara din urechile copilului acasă, chiar dacă foloseşti metode ce par sigure! Acest lucru poate duce la lezarea canalului urechii și chiar poate să afecteze auzul.
Ce poţi face acasă
Dacă observi ceară în urechi, şterge zona exterioară cu un prosop umed. Limitează-te la pavilionul urechii. E important să nu folosești bețișoare, degete sau orice instrument pe care să-l introduci în ureche, pe canal, pentru a curăţa mai bine urechea, pentru că riscul de a răni zona sensibilă a timpanului sau de a cauza o infecție este foarte mare.
Cere sfatul medicului
Sfatul medicului este important chiar şi în această problemă care poate să pară minoră şi consideri că poate fi rezolvată acasă. Dacă cel mic are dureri în urechi, disconfort local sau de ceva vreme ai observat probleme cu auzul, vorbește cu medicul înainte de a-i curăţa singură urechea. Medicul va decide dacă este vorba de un exces de ceară în urechi, care provoacă disconfort ori probleme de auz, sau dacă se impune un consult al timpanului. Curăţarea urechii este o procedură medicală de scurtă durată. Nu este dureroasă, dar poate exista un oarecare disconfort, mai ales dacă cel mic este speriat şi nu îl lasă să-i atingă urechile.
Foto: www.pixabay.com, Sursă: KidsHealth.org, Adaptare: Adina Gruia