Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Empatia la copii. Primele "lecții" de empatie

Empatia la copii. Primele "lecții" de empatie

Copiii nu au abilitățile cognitive pentru a înțelege pe deplin conceptul de empatie înainte de a împlini 8-9 ani. Sunt însă preocupați de corectitudine și vor să fie tratați bine și corect – atât ei, cât și prietenii sau familia lor.

Iată câteva metode prin care poți încuraja manifestările timpurii de empatie

  • Definește sentimentul. Copiii mici înțeleg și disting sentimentele doar dacă le pot diferenția. Spune-i „e frumos din partea ta ca ai vorbit cu băiețelul acela care stătea singur” – și, în acest fel, va observa că îi prețuiești reacția. De asemenea, subliniază și emoțiile negative, pentru a învăța din ele: „Frățiorul tău suferă pentru că i-ai luat jucăria, ce poți face ca să-l înveselești?”
  • Laudă comportamentul empatic. Când cel mic face o faptă bună față de altcineva, laudă-l și fii clară în remarca ta, evită generalizarile, ca să știe exact care este aspectul pe care îl lauzi și să îl facă și în viitor.
  • Încurajează-l să-și discute sentimentele. Dă-i de înțeles că te interesează sentimentele lui și ascultă-i părerea înainte de a o expune pe a ta. Împărtășește-i și tu sentimentele tale, fii sigură că va învăța din această reciprocitate.
  • Fă-l atent la comportamentul altor persoane. Învață-ți copilul să observe atunci când cineva face un lucru mărinimos – prieteni, profesori sau chiar străini. Și cărțile pot fi un prilej de explorare a emoțiilor – întreabă-l ce crede despre sentimentele personajelor din povești, atât cele pozitive cât și negative.
  • Observați împreună comportamentul celor din jur. Caută un colț liniștit la locul de joacă, stai cu copilul tău și observați împreună copiii și oamenii din jur. Jucați-vă încercând să le ghiciți, din comportamente, sentimentele.
  • Nu folosi furia pentru a-ți controla copilul. Deși e greu să nu te superi când face câte o prostie, încercă să nu folosești furia pentru a-i influența/ schimba comportamentul. Când este certat, copilul se închide în el și refuză să mai comunice. Educația prin exemplul personal este mult mai eficientă, mai ales dacă îți păstrezi calmul (desigur, copilul trebuie să știe că îi dezaprobi comportamentul și că ești supărată).
  • Dă-i sarcini de îndeplinit Copiii care învață ce e responsabilitatea învață și altruismul. Sarcini simple, cum ar fi să dea mâncare câinelui sau să strângă masa sunt destul de ușor de făcut – nu uita să-i mulțumești și să menționezi că în acest fel este de mare ajutor.
  • Îndeamnă-l să se gândească și la alții. Fiecare zi oferă numeroase ocazii în care tu îți poți ruga copilul să-și imagineze cum se simt ceilalți. A împărți ceva cu fratele sau surioara poate fi cel mai bun exemplu: Sunteți într-un magazin alimentar și copil cere ceva dulce. Ești de acord să-i cumperi, dar adaugă: Acum, crezi că surioara ta și-ar dori să-i cumpărăm și ei ceva?„,  recomandă Wayne Dosick, autorul cărții Regulile de aur: Cele zece valori etice pe care părinții trebuie să-i învețe pe copii, citat de site-ul BabyCenter.com.

Sursă: BabyCenter.com, Adaptare: Adina Gruia, Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments