Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Enterocolita la copii. Virusurile nu iau vacanță!

Enterocolita la copii. Virusurile nu iau vacanță!

Vara, riscul infecţiilor stomacale creşte. Dacă puiul tău are dureri de burtică, scaune moi şi o stare generală proastă, e posibil să aibă o indigestie sau – mai rău! – enterocolită.

Enterocolita la copii este una din afecțiunile frecvente, mai ales vara. Lipsa unei igiene riguroase, combinaţia de alimente nepotrivite, spălarea lor superficială, expunerea micuţului la unele medii riscante (inclusiv locul de joacă din parc) îi pot cauza acestuia probleme cu stomacul. Cum deshidratarea se produce rapid la copiii mici, e important să ştii ce ai de făcut pentru a-i ameliora cât mai rapid situaţia.
Diareea este principalul semn care anunţă că micuţul tău are probleme cu burtica. Poate avea o infecţie cu un virus precum rotavirusul, cu o bacterie precum salmonella sau, mai rar, paraziţi precum giardia. De regulă, la copii, de vină sunt virusurile. Pe lângă scaunele moi (care pot să apară şi la interval de câteva ore), puiul poate vărsa, face febră sau poate avea crampe la burtică. În acest ritm, după o perioadă se ajunge la deshidratare. În funcţie de imunitatea copilului, reacţia la infecţie poate fi diferită.

 • Remedii naturiste impotriva diareei

Ce e de făcut?

În episoadele în care micuțul este stricat la stomac, hidratarea este esenţială. Soluţiile de rehidratare care se găsesc în farmacii sunt de luat în calcul, însă nu toţi copiii le acceptă. Sunt ideale, deoarece conţin săruri şi zaharuri în cantităţi echilibrate. Dacă bebe bea lapte praf, renunţă la formula obişnuită şi cumpără una fără lactoză, produsă special pentru copiii cu diaree (se găsesc mai multe tipuri în farmacii). Micuţii alăptaţi la sân trebuie însă hrăniţi cu lapte matern în continuare. Ai grijă inclusiv la igiena ta, căci bacteriile şi viruşii se pot transmite uşor şi la ceilalţi membrii din familie.

 • Dacă aţi început diversificarea, orezul (simplu sau cu morcov) şi zeama de orez pot face minuni pentru un stomăcel deranjat. Dă-i să pape în cantităţi mici şi nu-l obliga când refuză. De asemenea, ar trebui să bea câte o guriţă de apă la fiecare 10-15 minute. În cazul în care varsă după ce a primit apă, nu-l forţa. Dă-i întâi doar o linguriţă şi, dacă nu vomită, mai dă-i încă una peste 5 minute. Apoi creşte treptat cantitatea până ajungi la 50-60 ml pe oră. Atunci când i se mai ameliorează starea, poţi începe să-i dai supă limpede de legume – pe bază doar de albitură, dovlecei, mult morcov, dar fără cartof, ardei sau ceapă. Dacă o tolerează bine, după câteva zile i-o poţi da pasată şi poţi adăuga şi cărniţă slabă (cu condiţia să o fierbi separat de legume). În funcţie de evoluţia copilului, pediatrul îţi va spune când poţi începe să-i dai şi brânză dulce simplă, măr copt, banană sau iaurt.
 • Dacă are peste nouă luni şi ştie deja să zdrobească alimentele în guriţă, îi poţi da grisine sau sticksuri. Este foarte important ca pe toată perioada să menţii permanent contactul cu pediatrul şi să-l anunţi despre orice modificare apare în starea copilului. Doctorul îţi va indica paşii pe care îi ai de urmat în dietă, dar şi ce tratament medicamentos trebuie urmat. Ţine cont că în toată această perioadă nu ai voie să-i introduci niciun aliment nou în meniu!

Semnele care te trimit la medic

În cazul copiilor mai mici de șase luni este obligatoriu să te adresezi pediatrului de la primele simptome. Reține că este extrem de important să eviți deshidratarea. Dacă puiuțul nu poate să bea lichide sau dacă tot ce bea varsă, cere ajutor medical. Simptomele care impun prezentarea la medic includ: somnolenţă, sânge în scaun sau în vomă, stări de vomă care durează mai mult de 48 de ore, febră ridicată, abdomen umflat, deshidratare care se manifestă cu urinări rare sau inexistente, sete extremă, gură uscată şi plâns fără lacrimi.

Cu cât copilul este mai mic, cu atât e nevoie mai urgent de ajutor medical. De regulă, cele mai grave simptome în enterocolita la copii apar după una-două zile. În cele mai multe cazuri, după trei-cinci zile problemele dispar, în funcţie de gravitatea agentului care cauzează boala. Dacă deshidratarea este severă, copilul trebuie rehidratat venos. Nu se recomandă antibiotic până când nu a fost identificată bacteria răspunzătoare pentru că, în unele cazuri, antiboticele pot agrava situaţia.

Antibiotic sau probiotic?

În formele medii și grave este obligatorie antibiograma, pentru precizarea cauzei îmbolnăvirii și stabilirea tratamentului specific. Enterovirozele nu răspund la antibiotice, ca și diareea acută, ale cărei cauze sunt greșelile alimentare sau administrarea unor medicamente. În formele ușoare pot fi așadar administrate așa-numitele probiotice. Tratamentul mai cuprinde și o serie de preparate ce vizează combaterea febrei, a vărsăturilor, dar și folosirea unor preparate medicamentoase cu efect antidiareic.

Cod roșu! Șocul hipovolenic

Când un copilaș pierde mai mult de 10% din greutatea corporală din cauza vărsăturilor și diareei, se poate instala șocul hipovolenic. Acesta poate fi recunoscut după apariția unor simptome specifice. Micuțul are extremitățile albăstrui, marmorate, cu tendință de răcire, iar pulsul îi este alert dar slab perceptibil. Copilul zace, este somnolent și confuz, mucoasele lui sunt uscate iar ochii par înfundați în orbite. Un alt simptom este volumul tot mai redus de urină. În mod evident, astfel de simptome sugerează o deshidratare periculoasă, caz în care se impune internarea într-un spital de pediatrie.

Învaţă să previi enterocolita la copii

Pentru a preveni enterocolitele, foarte importantă este igiena.

 • Sterilizează bine biberoanele și componentele acestora.
 • Ai grijă să nu îi dai copilului alimente care au stat la căldură sau în vase ce nu au fost bine curăţate.
 • Spală legumele şi fructele sub jet de apă, chiar dacă apoi le fierbi. Mai ales dacă îi dai salată, ai grijă să fie foarte bine spălată.
 • Nu lăsa micuțul să roadă jucăriile altui copil, pentru că enterovirusurile se pot lua prin salivă.
 • Menține curățenia în bucătărie, pentru că gândacii și muștele sunt surse de contraminare a veselei.
 • Prepară mâncarea celui mic în vase separate, care au acest unic scop.
 • Folosește pentru prepararea hranei celui mic apă plată sau apă fiartă și răcită. Nu ține apa în vase descoperite și nici nu o colecta pentru mai mult de 24 de ore, pentru că se pot dezvolta germeni patogeni.
 • Spală-te pe mâini ori de câte ori manipulezi alimente.

Foto: GUliver / Thinkstock
 

Comments

comments