Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Factori de stres pentru bebelus

Factori de stres pentru bebelus

Stresul a fost definit in psihologie ca reactie a organismului de a se adapta la stimuli din mediul inconjurator fiind, astfel, o reactie fireasca pe care corpul si mintea o intreprind pentru a se adapta mai bine la mediu. Copiii se confrunta cu stresul inca de la nastere.

Factori de stres pentru bebelus

Caldura si frigul

Prima data, bebe va lua contact cu senzatiile termice de caldura si frig – temperatura de afara nu este la fel cu cea din burtica. In plus, variatiile intre temperaturile de afara si cele din camera sunt mult mai mari. Adaptarea la mediul in care se afla poate fi testata prin atingerea manutelor si a picioruselor, dar si prin observarea culorii lor. La caldura prea mare, copiii sunt calduri sau chiar foarte calzi si rosii, transpira si se agita, putand face chiar si febra. Cand este prea frig, manutele si piciorusele pot fi reci si isi schimba culoarea, devenind vinetii, mai ales in zona unghiutelor.

Zgomotele si lumina puternica

Auzul nou-nascutului este suficient de bine dezvoltat (acesta iti va recunoaste vocea chiar din timpul vietii intrauterine). Astfel, el va manifesta o preferinta speciala pentru vocea ta. Deranjamentul produs de sunete prea puternice se manifesta adesea prin plans brusc  la aparitia sunetului si agitatie.

Lumina este si ea o noutate pentru piciul tau, fiindca in burtica ea nu exista. Chiar si prima gura de aer este ceva neobisnuit, iar "drumul" catre ea il va epuiza pe mititel, care isi va reface energiile dormind adanc.

Colicile, eritemul fesier si foamea

Bine cunoscutele colici sunt si ele motiv de stres si disconfort. Iritatiile de orice fel il fac pe bebe sa se foiasca si sa planga.

Mancarea insuficienta

Sunt bebelusi care invata mai greu sa suga si pentru ei ora mesei poate fi una de munca. De asemenea, cantitatea si calitatea laptelui sunt si ele motive de neplacere pentru prichindel.

Teama de straini

Intre sapte si noua luni, apare frica fata de straini si teama ca ar putea fi separat de tine, mami, sau de celelalte persoane apropiate din jurul sau. Acorda-i timp sa se acomodeze cu situatiile noi.

Comments

comments

Lasă un răspuns