
Șansele ca sarcina să se instaleze nu sunt mai mari de 15-12% în fiecare lună. Ca să-ți mărești rata de succes, e nevoie să înțelegi fazele ciclului menstrual.
Majoritatea femeilor nu au cicluri menstruale regulate. Modelul ideal presupune ca acesta să dureze 28 de zile. În realitate, el variază între 21 și 35 de zile, cu diferențe notabile chiar pentru aceeași femeie, în funcție de anotimp, nivelul de stres și starea de sănătate.
Fazele ciclului menstrual și sarcina
Menstruația
În fiecare lună, corpul tău se pregătește să susțină o eventuală sarcină. În acest scop, uterul își confecționează o membrană interioară numită endometru. În cazul în care ovulul nu a fost fecundat, endometrul nu mai are niciun rol și se elimină pe cale vaginală. Descuamarea acestei mucoase este însoțită de sângerare (sângele menstrual).
Chiar din ziua a treia, nivelul hormonilor de estrogen și progesteron atinge cote maxime, pregătind reconstrucția unui nou endometru. În ziua a 4-a începe să ia naștere ovulul, dintr-unul din miile aflați în ovar (celula reproducătoare feminină ajunge la maturitate în 12-14 zile, după care are loc ovulația).
Ce șanse ai să rămâi însărcinată acum? În timpul menstruației, șansele de a concepe sunt minime. Spermatozoizii sunt eliminați odată cu endometrul, iar ovulul nu s-a format.
Faza foliculară
Prima fază a ciclului menstrual paote fluctua între 13 și 18 zile. Începutul acesteia coincide cu prima zi de sângerare fiziologică și durează până la maturizarea completă a ovulului. Gradul de fertilitate crește odată cu evoluția foliculului, perioada cea mai fertilă începând cu cinci zile înainte de ovulație.
Ce șanse ai să rămâi însărcinată acum? Destul de mari. Dacă te numeri printre femeile care au cicluri menstruale de scurtă durată (de exemplu, 21-22 de zile). șansele să rămâi însărcinată imediat după oprirea hemoragiei fiziologice sunt mari.
Faza preovulatorie
Este cea mai fertilă pentru toate femeile. Mucusul cervical, care până acum avea rolul de a împiedica ascensiunea spermatozoizilor în uter, devine dens, abundent și lipicios, un mediu prietenos pentru gameți.
Ce șanse ai să rămâi însărcinată acum? Mari. Obstetricienii recomandă să ai un raport sexual neprotejat o dată la două zile dacă vrei un bebe.
Ovulația
Când ovulul este eliberat, temperatura bazală crește cu aproximativ jumătate de grad. Totuși, nu miza pe această metodă dacă ai ciclul neregulat! Pentru a nu pierde fereastra fertilă, apelează la teste de ovulație. Acestea funcționează ca teste de sarcină, cu diferența că ele detectează o creștere a hormonului luteinizant (LH) în urină, nu prezența celui numit gonadotropină corionică umană (hCG), care indică sarcina.
Ce șanse ai să rămâi însărcinată acum? Foarte mari dacă te grăbești, pentru că ovulul nefecundat nu trăiește mai mult de 12-24 de ore.
Faza luteală
Este cea care intervine după ovulație și care are o durată determinată: 14 zile. Acum, nivelurile de progesteron încep să crească pentru a susține o eventuală sarcină. Dacă ești însărcinată, oul fecundat nu se fixează imediat în uter, ci are nevoie de aproximativ șase zile pentru a face călătoria din trompă spre endometru, unde se fixează. Implantarea oului este numită nidație și se manifestă printr-o ușoară sângerare și dureri abdominale, motiv pentru care uneele femei confundă fenomenul cu o menstruație.
Ce șanse ai să rămâi însărcinată acum? Niciuna. Ovulul are viață scurtă li, dacă nu a fost fecundat, se dezintegrează. Trebuie să aștepți până luna viitoare.
Sursa: revista MAMI, mai 2014, Foto: www.pixabay.com