Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Febra la copii. Când trebuie să te îngrijorezi

Febra la copii. Când trebuie să te îngrijorezi

febra la copii

Adesea, febra la copii este un motiv de îngrijorare pentru părinți. De cele mai multe ori, când observă că temperatura copilului este puțin crescută, pun imediat mâna pe sticluța cu sirop și îi administrează puiului o doză suficientă de preparat pentru reglarea ei.

Medicii sunt însă de altă părere. În primul rând, îi sfătuiesc pe părinți să fie foarte atenți la cum se măsoară febra. Până la vârsta de cini ani, cel mai eficient și sigur mod este intrarectal. Apoi, 38,2 ℃ este pragul până la care putem să stăm liniștiți, fără să luăm măsuri de scădere a temperaturii.

Febra la copii. Ce e de făcut

Febra nu este o boală, ci un simptom, semn că organismul duce o luptă pentru anihilarea unui invadator. Tocmai de aceea, nu este recomandat să încercăm scăderea ei din primele momente, cu condiția să nu fie mai mare de 39 ℃ și să nu fie însoțită de apatie – stare generală proastă.

De cele mai multe ori, trece de la sine, însă dacă persistă mai mult de trei zile, ar fi bine să faceți o vizită la medic. Poate fi vorba de o infecție bacteriană, care să necesite un tratament specific.

Citește și: Răspunsuri despre problemele copilului pe care orice părinte trebuie să le știe

Ajutor! Bebe răcit!

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să-i măsori temperatura cu termometrul. Nu te mulţumi să-i pui mâna pe frunte pentru a vedea dacă are temperatură sau nu. Adesea, când au febră micuţii transpiră, iar în contact cu aerul, pielea umedă devine rece. Deci puiul poate avea febră foarte mare fără să fie obligatoriu să ardă dacă pui mâna pe el.

Atunci când micuţul are febră starea lui generală poate fi modificată: fie este agitat, greu de consolat, fie este apatic, moale. Urmăreşte dacă alături de febră şi obrăjori roşii mai există şi alte semne: respiră bine, mănâncă bine, urinează ca de obicei, varsă, are diaree, are pete ori bubiţe apărute pe corp sau tuşeşte.

Câtă vreme termometrul nu arată mai mult de 39 ℃, organismul trebuie lăsat să îți facă treaba așa cum știe el mai bine.

Citește și: Fără microbi periculoși în casă

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments