Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Fizica distractiva. Experiment despre forte

Fizica distractiva. Experiment despre forte

Copilul învață mult prin joc și este foarte receptiv la această formă de predare, prin urmare folosește-te de ea pentru a-i deschide apetitul pentru cercetare. Îți propunem un experiment interesant din care copilul învață cum este propulsat un balon (același principiu ca la rachetele spațiale). Deci… intri în joc?

Fizica distractiva: un balon colorat și o lecție despre forțe

Materiale pentru experiment
Șnur de aproximativ 2 metri
Pai (cu care se beau lichide, aprox. 10 cm)
2 scaune
Balon
Clește de prins rufe
Banda transparentă

Cum procedezi
Trece șnurul prin pai.
Leagă capetele șnurului de spătarul scaunelor (așază scaunele în așa fel încât firul dintre ele să fie foarte bine întins).
Umflă balonul.
Răsucește-i capătul și fixează-l cu cleștele de rufe.
Mută paiul la un capăt al firului.
Lipește balonul umflat de pai.
Îndepărtează cleștele de rufe de pe balon.
Ce se întâmplă?
Paiul cu balonul atașat se mișcă repede de-a lungul firului. Mișcarea acestuia se oprește la capătul firului sau când forțele care acționează asupra balonului se echilibrează.
De ce? Explicație științifică (pentru copii mai mărișori)
Când balonul umflat este legat la gură, aerul din interiorul lui împinge în mod egal în toate direcțiile, iar balonul nu se mișcă (deoarece există un echilibru al forțelor). Atunci când gura balonului este desfăcută, se produce un dezechilibru în perechea forțelor acțiune-reacțiune opuse gurii acestuia. Dacă spectatorul/ spectatorii tăi sunt micuți, vor fi încântați de reprezentație, dacă sunt mai mari și consideri că pot fi familiarizați cu noțiuni de fizică, acest experiment poate fi punctul de plecare al unor studii în această problemă.
Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments