Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Florile de soc, un remediu de sezon

Florile de soc, un remediu de sezon

Se recomandă să recoltezi chiar tu florile de soc, în lunile mai-iunie. Folosite în stare proaspătă, ele au efect forte și rapid. Dar, dacă vrei să le păstrezi pentru perioadele în care nu le vei găsi în stare proaspătă, culege-le pe vreme însorită și usucă-le la soare puternic, cu inflorescențele orientate în sus, sau în mansarde și poduri bine aerisite.

Florile de soc ajută la eliminarea toxinelor din organism datorită proprietăților sale sudorifice, diuretice și laxative. Ceaiul din flori de soc e bun în infecțiile urinare, în special la copii, ai căror rinichi trebuie cruțați de acțiunea prea brutală a diverselor E-uri din alimente. Socul poate fi folosit și pentru deblocarea blândă a tractului intestinal.

Ceai din soc pentru bolile respiratorii

Având acțiune emolientă și atenuând simptomele răcelii, ceaiul de soc este recomandat și în afecțiuni respiratorii: guturai, gripă, faringită, bronțite etc. Se prepară ca o infuzie, adăugând două lingurile de flori de soc în 250 ml (o cană) de apă clocotită. Se acoperă și se lasă deoparte 15 minute. Micuțul răcit poate bea până la patru căni de ceai pe zi. Cu acest ceai se pot face și inhalații în caz de rinite, când copilașul are năsucul înfundat și este suficient de cooperant pentru asemenea operațiune.
Același ceai are efect calmant în prurit (mâncărimi – se administrează o căniță de infuzie dimineața, cu o oră înainte de masă). Pentru aplicații sau spălături externe, pe pielea micuțului se pun cataplasme cu infuzie concentrată (40 de grame de flori de soc la un litri de apă clocotită, apoi se acoperă și se lasă deoparte un sfert de oră). Cataplasmele cu infuzie concentrată pot fi utile în contuzii sau înțepături de insecte, dar și în afecțiuni ale ochiului precum conjunctivita sau urciorul.
Atenție: Consumat în doze prea mari (peste 200 de grame de fruct pe zi), socul poate da reacții adverse, precum vomă. arsuri de stomac, dificultăți în respirație!
Sursă: revista MAMI; iunie 2014, Foto: Adina Brânciulescu

Comments

comments