Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Funduletul iritat

Funduletul iritat

Pielea delicata a copilasului tau este foarte sensibila la umezeala, si mai ales la combinatia de urina, scaun, frecare a scutecelului pe piele si umezeala. Aproape toti bebelusii au la un moment dat pielicica iritata, dar numai 20% dintre strengari vor face o forma mai severa. Funduletul este iritat, piele este rosie, adesea cu „pete” iesite in relief si mici zone cu descuamare. Puiutul se simte inconfortabil si este usor iritabil. Plange adesea neconsolat si se simte minunat cand il tii cu pielicica neacoperita.

Pentru funduletul iritat e nevoie de igiena ca la carte

Inainte de a pune un nou scutecel, asigura-te ca pielea copilasului este curata si uscata. Bebelusul trebuie spalat la fundulet dupa fiecare scaun cu sapun neutru, special conceput pentru pielicica lui, bine limpezit si sters cu un prosopel moale. Apa trebuie sa fie bine absorbita, dar nu este indicat sa freci pielea. Adica fii cat mai delicata, pentru a preveni iritarea.

Un fundulet iritat trebuie tratate cat mai repede

Inca de la primele semne de iritatie locala trebuie sa iei masuri pentru a ajuta pielicica bebelusului sa se vindece. Trebuie sa respecti cateva reguli de aur si problema este ca si rezolvata. Tot ce trebuie sa faci este sa mentii pielicica cat mai curata si mai uscata.

 

 

Lasa-l pe micut cu pielea libera cat mai des posibil, chiar daca nu pentru perioade lungi de timp. Pielea trebuie sa respire

Foloseste scutece mai mari pana cand eritemul dispare. Ele vor permite pielii sa respire mai bine.

Schimba-l des, pentru a nu permite contactul pielii cu umezeala si cu substantele iritante din scaun si urina.

Evita folosirea produselor bogate in parfumuri. Acestea irita suplimentar fundultul bebelusului. Un sapun ideal pentru copil nu are miros.

Unge pielicica copilasului inainte de a pune un scutecel curat cu Bepanthen sau cu o alta crema ce contine panthenol pentru a favoriza regenerarea pielii si disparitia iritatiei

Foloseste creme cu oxid de zinc, cu acordul medicului pediatru

Daca eritemul persista sau se agraveaza trebuie sa mergi la medic. Poate fi vorba de o suprainfectie bacteriana sau fungica ce necesita tratament specific.

Nu-i da copilasului cu creme ce contin antiinflamatoare steroidiene (cortizon) fara consultul prealabil al medicului. Pot avea efecte nedorite, si in conditiile unei infectii, agraveaza eritemul.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns