
Când bebelușul tău crește suficient de mare încât să stea în fund și să se joace singur, apar mai multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare.
Este o idee excelentă să îi creezi un spațiu de joacă micuțului tău; psihologii spun că și copiii au nevoie de independență, pentru a învăța mai ușor și a se dezvolta, scrie momtricks.com. Însă amenajarea unui loc de joacă sigur se dovedește a fi mai dificilă decât te-ai aștepta. Iată care sunt lucrurile de care ar trebui să ții cont și principalele provocări cu care te vei confrunta:
De ce ai nevoie pentru a construi un spațiu confortabil, dar sigur
În primul rând, chiar dacă îi construiești o zonă de joacă, asta nu înseamnă că micuțul poate fi lăsat să stea singur. Poate fi dificil să supraveghezi un copil în permanență, așa că în acele situații în care ești nevoită să îl lași singur câteva minute, un astfel de țarc cu barieră de securitate este singurul loc sigur pentru micuțul tău. Acesta nu poate fi răsturnat și este realizat din lemn de fag natural, netratat, astfel încât cel mic să nu respire vapori toxici de vopseluri sau chimicale. După cum vezi este una dintre cele mai simple soluții pentru a-i face bebelușului tău un loc de joacă suficient de mare, care se bucură de siguranță deplină.
De asemenea, nu omite nici pașii de mai jos:
- Locul de joacă trebuie amenajat într-o zonă cât mai sigură a locuinței, departe de scări, piese de mobilier sau alte lucruri pe care cel mic le-ar putea răsturna. De asemenea, este bine să nu existe nici obiecte pe care copilul ar putea să încerce să se urce.
- Acoperă toate prizele cu un capac de siguranță și izolează toate cablurile, dacă nu ai posibilitatea de a amplasa locul de joacă într-un loc fără prize. Dacă acest loc este lângă fereastră, dă jos draperiile și jaluzelele, astfel încât cel mic să nu tragă de ele, să le desprindă și să se accidenteze sau să se sufoce accidental cu materialul.
- Zona de joacă trebuie curățată cu soluții naturale, lipsite de chimicale, care să nu lase reziduuri toxice pe jos. Copiii se târăsc de-a bușilea, apoi bagă mânuțele în gură, motiv pentru care este esențial ca podeaua să nu conțină substanțe nocive.
- Fii atentă la jucăriile pe care i le oferi. Copiii au resurse inepuizabile de creativitate și găsesc căi de a dezasambla piesele unei jucării. Pericolul apare când copilul, curios din fire, bagă piesele mici în gură. Cele mai frecvente cazuri pe care le văd la urgențe pediatrii sunt legate de micuți care au înghițit obiecte de mici dimensiuni. În cel mai bun caz, copilul elimina singur corpul străin înghițit, însă există și situații în care cei mici s-au înecat cu piesele sau au avut nevoie de operație pentru a le îndepărta.
- Când îi cumperi jucării, ține întotdeauna cont de specificațiile de vârstă de pe cutii și alege mai degraba jucării moi, dintr-o singură bucată, care scad riscul ca micuțul tău să se accidenteze în timp ce se joacă.
Dacă ții cont de aceste sfaturi, amenajarea unui loc de joacă pentru copil devine mult mai simplă. Reține că siguranța micuțului este cel mai important aspect, iar asta depinde și de cum reușești să îți adaptezi locuința pentru a crea un spațiu de joacă perfect sigur.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Elena Stepanova