
Nu-i deloc ușor să fii părinte. Sigur că această experiență este plină de momente frumoase și de bucurii, dar greșelile pândesc la tot pasul, iar echilibrul este greu de menținut. Invers, nici copiilor nu le este ușor și resimt multe dintre acțiunile părinților ca fiind dureroase.
Problemele apar când erorile sunt grave și strică personalitatea sau caracterul copiilor.
Nu s-a scris încă o carte care să-i învețe pe adulți să fie părinți excelenți și pe copii să fie copii model. Există, desigur, mulți autori și psihologi specializați în problema educației, dar toți mărturisesc că există greșeli inevitabile, care fac parte din viață. Sfaturile specialiștilor ar trebui să țină seama de dinamica și caracteristicile specifice fiecărei familii, iar soluțiile trebuie prescrise luând în seamă toți acești factori. Totuși, experiența multor psihologi a arătat că există anumite greșeli care sunt comune majorității părinților și care-i fac pe copii să devieze de la o dezvoltare armonioasă. Iată care sunt, conform specialiștilor, greșelile pe care tu, ca părinte, le faci fără să-ți dai seama și care-i „strică“ pe copii.
Faci prea mult sau prea puțin
Mulți părinți au tendința de a se implica fie prea mult, fie prea puțin. Motivele sunt multiple. Mulți părinți și-au propus să-și trateze copii altfel decât au fost crescuți ei înșiși. Dacă părinții lor au fost foarte stricți, ei vor fi prea permisivi. Și invers. Este cazul clasic de aruncare a copilului cu tot cu apa de spălat. Există situații în care părinții trebuie să fie stricți și copiii au nevoie de această fermitate. Există momente când este bine să fii sever și momente când este bine să fii permisiv. Sau poate ai fost un copil care a suferit de privațiuni. În acest caz, vei avea tendința de a-i oferi copilului tău orice îți cere. De multe ori, greșelile de acest fel vin din intenții bune, dar prost direcționate. Dacă nu știi să păstrezi echilibrul, îți vei strica fără să vrei copilul.
Îl cunoști sau nu?
Mulți părinți cred că-și cunosc copiii, dar nu este deloc așa. Ei spun chiar că își cunosc copiii mai bine decât se cunosc pe ei înșiși. Iată o abordare foarte periculoasă. Acești părinți de fapt proiectează asupra copiilor propriile impresii și speranțe, în loc să-i asculte. Iar ascultatul trebuie efectuat de-a lungul anilor, nu o singură dată. Lipsa de comunicare și presupunerea că știi ce face copilul tău doar pentru că seamănă într-o oarecare măsură cu o rudă care nu-ți place, iată motivele pentru care mulți părinți își tratează greșit copiii. Este mai bine să presupui mai puțin și să vorbești mai mult cu copilul tău.
Prea multe griji
Mulți părinți își fac mereu multe griji, crezând că astfel își protejează copiii de probleme. Dar îngrijorarea nu ajută la nimic și nu duce la nimic bun. Grija însă este bună, deoarece te face să-i educi pe aceștia astfel încât să capete abilități în viață. Aceste abilități pe care le capătă de la vârste mici îi vor ajuta să-și poarte singuri de grijă mai târziu în viață. Îngrijorarea în schimb le arată copiilor că nu ai încredere nici în ei, nici în lume. Îi învață să fie anxioși și ezitanți, comportamente de care cu greu se vor dezvăța mai târziu și care îi pot face să aibă nevoie de psihoterapie.
Așteptări prea mari sau prea mici
Mulți părinți au tendința de a-și eticheta copiii. Primul născut e de obicei cel deștept, următorul este fermecător. Nu este deloc corect. În felul acesta, începi să faci comparații între ei și le transmiți mesaje diferite, cum că fiecare este bun la altceva. Dar mesajul corect este că fiecare are un set de calități. Copiii își însușesc repede etichetele și pericolul este că vor începe să se comporte conform acestora. Dacă nu vrei să-ți stigmatizezi copilul, arată-i că îi apreciezi calitățile specifice.
Nu ești un model prea bun
Dacă ai hotărât că centrul vieții tale îl reprezintă copiii, poate că nu ai prea multă grijă de tine. Iar asta le arată lor că a fi adult nu este prea plăcut, deoarece adulții nu au grijă de ei înșiși și își sacrifică viața pentru copii. Foarte mulți copii spun că părinții lor sunt prea serioși și nu știu să se distreze sau să se simtă bine, iar acesta nu este un model tocmai bun pentru cei mici.
Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viață; de aceea, pe lângă viață, dăruiți copiilor și arta de a trăi bine, educându-i. Aristotel
Text: Dana Verescu/ sursa foto: unsplash