Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Greutatea bebelusului tau – motiv de ingrijorare?

Greutatea bebelusului tau – motiv de ingrijorare?

Copilasii nascuti la termen (eutrofici) cantaresc 2.800-4.000 g, au o lungime de 48-52 cm si un perimetru cranian de 34-37 cm. Cei care cantaresc intre 2.500 si 2.800 g se numesc subponderali, iar cei cu o greutate sub 2.500 g sunt considerati prematuri, chiar daca s-au nascut la termen. Acestia recupereaza deficitul de greutate de la nastere pana la sase luni sau chiar un an.

Greutatea bebelusului in primele zile de viata

In primele doua zile de viata, micutul tau poate pierde in greutate cel mult 10% din valoarea de la nastere, fara sa fie bolnavior. In acest interval se va elimina primul scaun (meconiu) si prima urina, iar lichidul amniotic ramas in plamani se resoarbe.

Medicul va decide externarea voastra in momentul in care puiul va incepe sa creasca in greutate, chiar daca nu recupereaza total gramele pierdute. Astfel, cel tarziu in 10-12 zile greutatea bebelusului tau va reveni din nou la valoarea de la nastere si, pana la sfarsitul primei luni, va adauga inca 800 g.

Sfaturi pentru a masura corect greutatea bebelusului

  • Foloseste obligatoriu un cantar special pentru sugari.
  • Pana la 3-4 ani copilasul se masoara stand intins.
  • Cantareste-l pe micut mereu in aceleasi conditii: dezbracat, fara scutec, inainte de masa.
  • Acasa cantareste-l saptamanal, nu zilnic.
  • Proba suptului nu este recomandata. Stresul tau scade cantitatea de lapte si vei fi nevoita sa-i introduci lapte formula, desi micutul creste perfect.
  • Nu compara aspectul laptelui tau cu al celui de vaca. Laptele uman este transparent, datorita continutului scazut de cazeina, dar este perfect adaptat nevoilor copilasului. Si nu uita, nu exista lapte de mama de calitate proasta!
  • Chiar daca esti multumita de dezvoltarea copilasului, nu sari peste vizita lunara la pediatru. Examenul de bilant se face lunar in primele 6 luni si apoi trimestrial pana la 1 anisor

 

Comments

comments

Lasă un răspuns