Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Hepatita B în sarcină: transmitere, depistare, consecințe și soluții

Hepatita B în sarcină: transmitere, depistare, consecințe și soluții

Chiar dacă ai hepatita B, poți rămâne însărcinată și poți avea un copil perfect sănătos. Cu condiția să ai încredere în medicul care îți urmărește sarcina și care este în măsură să-ți dea detalii despre transmiterea și depistarea infecției cu virusul hepatitic de tip B, dar și despre soluțiile pe care le ai la dispoziție pentru evitarea unor consecințe grave.

 

Dr. Andres Vythoulkas

Am trecut în revistă împreună cu domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, principalele aspecte pe care e bine să le știi atunci când vine vorba despre infecția cu hepatita B în sarcină.

 

Transmiterea la făt
Hepatita B este un virus care se transmite pe cale sexuală sau prin alt tip de contact cu sângele sau fluidele unui alt organism infectat: transfuzii, injecţii, instrumentar insuficient sterilizat – orice tip de contact cu secreţiile unei persoane bolnave.

Transmiterea de la mamă la făt a virusului hepatitic B poate surveni în perioada prenatală, în timpul nașterii (fie ea naturală sau prin cezariană) ori imediat după naștere. Totuși, infecțiile intrauterine sunt rare și cel mai adesea transmiterea se produce în timpul travaliului și al nașterii.

Infecțiile provenite de la mamele Ag HBe pozitive conduc în general la forme cronice de boală și constituie 35-40% din infecțiile cronice la nivel global.

 

Depistarea hepatitei B
Depistarea infecției cu acest virus se realizează cu ajutorul analizelor de sânge. Pentru că este una dintre cele mai transmisibile infecţii de la mamă la făt, această analiză de sânge este înscrisă în screeningul femeilor care vor să conceapă. Ea se repetă, de asemenea, în primul trimestru de sarcină, fiind una din primele analize care ar trebui recomandate de medicul specialist.

 

Consecințele hepatitei B în sarcină
Copilul poate avea o greutate mai mică la naştere. În general, gravidele cu hepatită B nu sunt predispuse la naşteri premature. Dacă bebelușul este infectat la naștere cu virusul hepatitic B, în 90% din cazuri există riscul ca el să dezvolte infecție cronică, pe toată durata vieții.

Citește și: Medicamentele permise/interzise în sarcină

Hepatita B în sarcină: tratament
Este foarte important momentul în care a fost dobândită infecţia cu virusul hepatitei B. Cu cât mama primeşte tratamentul cu imunoglobulină mai devreme în sarcină, cu atât mai bine. Sunt de evitat procedurile care implică riscul de schimb de sânge între mama şi făt, cum este amniocenteza, de pildă.
Bebeluşul va fi vaccinat imediat după naștere împotriva hepatitei B. Astfel, se evită transmiterea și cronicizarea infecției VHB în peste 90% dintre cazuri. Efectul de protecție este cu atât mai mare cu cât tratamentul se face mai din timp, respectiv în primele 12 ore după naștere și nu mai târziu de 24 de ore de la naștere!

 

Hepatita B și alăptarea

Dacă ai hepatita B, poți alăpta liniștită: nu îi vei transmite copilului boala prin lapte. De asemenea, boala nu se transmite prin intermediul farfuriilor, paharelor sau ustensilelor de gătit. Nici prin strănut sau tuse. Copilul este în siguranță dacă îl ții in brațe, îl îmbrățișezi sau îl pupi.

Citește și: Endometrioza, sursă de infertilitate

Prevenție
Cu siguranță te întrebi cum te poți păzi de infecția cu virusul hepatitic B. Iată cum:

  • nu face sex neprotejat sau cu parteneri necunoscuţi;
  • fii atentă ca fiecare procedură medicală, stomatologică sau cosmetică la care ești supusă să se efectueze cu instrumentar steril;
  • vaccinează-te contra hepatitei B.

Citește și: 

Text: Adina Gruia, echipa Femeia.
Foto: iStock

Comments

comments