
Potrivit Institutului National de Surditate si alte Tulburari de Comunicare (NIDCD – National Institute of Deafness and other Communication Disorders), hipoacuzia congenitala (pierderea congenitala a auzului) are o incidenta de 1-3 cazuri la 1000 de nou-nascuti.
Hipoacuzia congenitala poate afecta integrarea in societate
Hipoacuzia congenitala este o problema cu atat mai serioasa cu cat nu poate fi detectata in timpul sarcinii, nu este vizibila la nastere si, pe termen lung, afecteaza dezvoltarea si integrarea copilului in societate. Depistarea timpurie si tratamentul imediat sunt esentiale pentru dezvoltarea normala a vorbirii, al limbajului, a cititului si a capacitatii cognitive la copiii mici.
"Cu cat hipoacuzia este depistata mai devreme cu atat se pot lua masurile necesare pentru ca viata pacientului sa fie una cat se poate de normala, inca de la primele zile petrecute intr-o gradinita normala si o integrare fara probleme in societate", explica Sönke Martin, Reprezentant Cochlear in Romania.
Cum se testeaza auzul nou nascutului
O metoda prin care se testeaza auzul nou-nascutului se realizeaza in primele zile de nastere si consta in inregistrarea ecoului (semnalelor acustice) care pot fi detectate in conductul audiitiv extern. Altfel spus, pe langa sunetele pe care le primeste din exterior, urechea interna normala produce un sunet slab cunoscut sub numele de emisiune acustica. Testul se realizeaza prin amplasarea in ureche unei sonde care contine un microfon si un difuzor Procedura nedureroasa si neinvaziva.
Ideal este ca la nastere, pana cand pleci de la maternitate, copilul tau sa faca un screening neonatal (care include si metode de testare a auzului).
Factori care favorizeaza hipoacuzia congenitala
Bebelusii nascuti prematuri
Bebelusii cu greutate mica la nastere
Nou nascutii cu icter fiziologic prelungit
Nastere prelungita dificila
Daca mama s-a imblonavit in timpul sarcinii de rubeola, sifilis, infectia cu citomegalovirus sau alte infectii virale
Administare de antibiotice si citostatice.
Diagnosticarea rapida si tratamentul imediat sunt obligatorii pentru dezvoltarea ulterioara a copilului. Chiar si in cazul hipoacuziilor severe, bilaterale si profunde, se pot lua masuri – de la proteze auditive care amplifica sunetul, la implanturi cohleare care practic "lucreaza" in locul partii afectate. "Implanturile cochleare au fost create cu scopul de a le oferi o viata normala copiilor care se nasc cu probleme de auz. Cu cat constientizăm mai din timp problema cu atat sansele de a dobandi auzul si vorbirea normala sunt mai mari", atentioneaza Sönke Martin.
Screeningul pe hartie , apare , numai ca….asistenta nu se pricepe, aparatura este defecta sau altele…protocol ce ar trebui sa fie obligatoriu!!!!!!! Am cautat si am gasit pe net, audionova, fac aceste la copii si va spun ca pentru prima oara am fost tratata cu profesionalism , nu mai vb de aparatura! Va recomand .