Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Infectia cu HIV in sarcina

Infectia cu HIV in sarcina

Principalele aspecte pe care trebuie să le știi atunci când vine vorba despre infecția cu HIV în sarcină sunt trecute în revistă de dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Cum poate lua mama respectivă infecţie?
„HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este un virus care se transmite pe cale sexuală şi prin sânge.”
Depistare
„În mod normal, ambii parteneri trebuie să facă un set de analize încă înainte de a încerca conceperea unui copil pe cale naturală. O mamă depistată cu HIV din analiză de sânge are şanse mult mai mici să transmită infecţia fătului decât una care, în momentul în care a rămas însărcinată, nu ştie că este infectată cu HIV. Aşadar, o simplă analiză de sânge ne poate spune date eficiente şi concludente despre starea virală a mamei.”
Transmitere la făt
„Bebeluşul poate fi infectat atât în viaţă intrauterină, cât şi la naştere, indiferent de felul în care se produce naşterea, pe cale naturală sau prin cezariană. De regulă, transmiterea infecţiei la făt se face prin sânge, de aceea, unei mame care este infectată cu HIV nu trebuie să i se facă epiziotomie la naşterea naturală sau amniocenteză în timpul sarcinii.”
HIV în sarcină. Consecinţe
„Mama infectată cu HIV va trebui atent monitorizată în timpul sarcinii, pentru a vedea felul în care se modifică analizele, în special cele menite să urmărească încărcătura virală. Cu cât mama are o încărcătură virală mai mare, cu atât e mai posibil să se transmită infecţia la făt. Mama trebuie să continue tratamentul de dinainte de sarcină, cu mici modificări pe parcursul celor 9 luni, pentru a ţine lucrurile sub control. Studiile de până acum au demonstrat că infectarea fătului cu HIV nu presupune apariţia altor probleme în timpul sarcinii, în ce priveşte dezvoltarea bebeluşului, cum ar fi de pildă malformaţiile.”
HIV în sarcină. Ce tratamente se impun şi cum se poate stopa transmiterea la făt?
„În primul rând, mama trebuie luată în evidenţa unui spital de boli infecţioase, iar sarcina va fi urmărită de medicul ginecolog, împreună cu un medic specialist în acest tip de boli. Sunt interzise orice fel de manevre care ar putea facilita transmiterea de sânge de la mamă la făt, pe întreg parcursul sarcinii. La naştere se va face evaluarea mamei pentru a vedea dacă este posibilă naşterea naturală sau dacă este recomandata cea prin cezariană. Respectarea tratamentului antiviral pe tot parcursul sarcinii, al naşterii şi al perioadei imediat următoare scade riscul transmiterii infecţiei la făt de la 25% la 2%.”
Profilaxie
„Pentru a evita infectarea cu HIV se recomandă evitarea expunerii la factorii care îl determină: sex neprotejat cu parteneri necunoscuţi sau infectaţi deja cu virusul şi expunerea la schimb de sânge între o persoană infectată şi una neinfectata: transfuzii, injectare de droguri, tatuaje, în general, orice tip de acţiune de acest gen care nu este efectuată în condiţii de deplină sterilitate.”
Foto: Guliver/ Thinkstock
Editor: Adina Gruia

Comments

comments