Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Iaurtul in alimentatia copilului. Acrisor, dar buun de tot!

Iaurtul in alimentatia copilului. Acrisor, dar buun de tot!

Iaurtul este unul dintre primele alimente pe care i le poţi da bebeluşului atunci când începe diversificarea. Indiscutabil, este cel mai sănătos dintre lactate. Iată şi de ce.
După ce puiul tău a trecut de primele etape ale diversificării vine timpul să-i faci cunoștință cu iaurtul. I-l poţi da  micuțului de la vârsta de şapte luni (integral, nu semi-degresat). La început, doar o linguriţă, apoi două şi tot aşa până ajungi la 100-150 ml iaurt.
Dacă nu ai timp să îl faci în casă şi îl cumperi din comerţ, citeşte cu atenţie eticheta: iaurtul trebuie să fie natural şi să nu conţină E-uri (fie ele coloranţi, conservanţi sau stabilizatori). Cât despre iaurtul cu fructe, cel mai bine este să îl prepari în casă, amestecând iaurtul obişnuit cu fructe proaspete pasate (sau, ca o excepţie, cu fructe din compot, nu prea dulci).

Beneficii incontestabile

Iaurtul aduce în organismul copilului o serie de bacterii „prietenoase“, care îi colonizează intestinul gros. Drept urmate îi crește imunitatea şi îi furnizează vitamine foarte utile (de exemplu, vitamina K). Acestea împiedică, totodată, înmulţirea bacteriilor „rele“. În plus, iaurtul contribuie la restabilirea florei intestinale, iar studiile arată că micuţii care consumă frecvent iaurt, suferă mai rar de diaree. Tot iaurtul este o sursă bună de calciu, fosfor, potasiu, vitamina D, B2 şi B12 (necesară formării globulelor roşii din sânge şi funcţionării sistemului nervos), iar proteinele pe care le conţine se asimilează uşor de către organism.

Iaurtul de casă

Poţi prepara iaurt din orice fel de lapte: de vacă (chiar şi cel praf), de oaie sau de bivoliţă. Pentru copii, este absolut obligatoriu ca laptele să fie fiert (fie el de vacă sau lapte praf). După ce s-a fiert, îl laşi să se răcească până la 37ºC şi apoi adaugi la 500 ml de lapte trei linguriţe din iaurtul de ieri (dacă faci iaurt pentru prima oară, poţi folosi ca maia trei linguriţe dintr-un iaurt cumpărat). Pentru a se „prinde“, laşi patru-cinci ore laptele în care ai pus maiaua suspendat într-un vas cu apă caldă sau lângă o sursă de căldură. După ce l-ai scos din apă, îl mai laşi încă 3-4 ore la temperatura camerei. Apoi este gata şi îl poţi pune la frigider. „Valabilitatea“ lui este de 24 de ore. Mâine vei face altul, folosind drept maia iaurtul de azi.

Avantaje pentru toţi

Micuţii sunt foarte sensibili la exemplul familiei. Dacă veţi mânca toţi iaurt, o va face şi el cu plăcere. Iar avantaje sunt pentru toată lumea! Iaurtul consumat zilnic întăreşte sistemul imunitar, asigură 20 % din necesarul de proteine al unui adult (un pahar de 250 ml cu iaurt), combate hipertensiunea arterială, scade riscul apariţiei cancerului de colon şi combate instalarea osteoporozei.
Ține minte: cei care nu pot tolera laptele din cauza unei alergii la proteină sau a intoleranţei la lactoza, pot consuma iaurt, deoarece este mai uşor digerabil decât laptele.

Comments

comments