Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Icterul fiziologic. Cauze, semne și tratament

Icterul fiziologic. Cauze, semne și tratament

Icterul fiziologic apare de obicei în primele 24 de ore de viață și este un indicator al faptului că în sângele copilului tău există un exces de bilirubină (substanță care se produce prin distrugerea celuleor roșii îmbătrânite de la nivelul ficatului).

De ce se produce icterul fiziologic

Cu toții avem bilirubină, dar la nou-născuți cantitatea este mai mare, deoarece sistemul lor imunitar este imatur. Bilirubina este prelucrată și eliminată prin ficat, iar pentru că la nou-născuți ficatul nu funcționează la întreaga capacitate și nu face față ritmului în care bilirubina trebuie să fie eliminată din organism se produce icterul fiziologic.

Recunoști acest gen de icter după următoarele semne:

  • îngălbenirea pielii (apare inițial pe față, apoi se extinde pe piept, abdomen și picioare).
  • îngălbenirea părții albe a globului ocular (sclera).

Tratament

Icterul fiziologic dispare de la sine, în maximum două săptămâni. Nu te speria dacă inițial se agravează înainte de a dispărea cu totul.
Dacă afecțiunea persistă, pediatrul i-ar putea face micuțului câteva teste de sânge pentru a determina nivelul bilirubinei. Dacă este necesar, medicul va recomanda tratament prin fototerapie – copilașul este expus unei lumini fluorescente timp de o zi-două.
Sursă: revista MAMI, octombrie 2015, Foto: 123RF.com

Comments

comments