
O sa incepem cu un mare NU: nu curata urechile bebelusului cu betisoare dure, scobitori sau chibrituri infasurate in vata! Nu introduce tampoane de bumbac in urechiusele lui bebe!
Specialistii ORL te avertizeaza ca nu ai voie sa introduci nimic in urechile copilului, chiar daca este vorba de un ritual de igiena, deoarece acest lucru cauzeaza ranirea timpanului.
Cum pastrezi igiena urechii la bebelusi
Pentru a mentine igiena urechii la bebelusi, este suficient sa stergi cu un material moale si caldut, cu miscari blande, zona exterioara a urechii (inclusiv in spatele pavilioanelor).
In niciun caz, dintr-un exces de zel, nu folosi betisoarele de urechi pentru adulti pentru a scoate tot ce este in ureche! Pe langa faptul ca poate fi periculos, acest lucru este inutil deoarece chiar si ceara din ureche are rolul ei. Cerumenul din urechile bebelusului este o secretie absolut normala care ajuta la mentinerea microbilor si a organismelor straine departe de ureche. Nu produce infectii de urechi si nu afecteaza auzul.
Este contraindicat sa "scobesti" cu constiinciozitate urechiusele copilului, in plus acesta se elima singur. Daca vezi cerumen pe pavilionul urechii, ia-l cu o panza moale si sterge usor zona.
Betisoarele de ureche pentru nou nascuti sunt special create pentru aceasta operatiune. Nu-ti permit sa introduce betisorul in canalul ureche si mentin igiena urechii la bebelusi in limite sigure.
De ce nu ai voie sa introduci obiecte in urechile bebelusului
Operatiunea de curatare poate sa provoace perforarea timpanului.
Daca esti ingrijorata de producerea unui dop de ceara sau de cantitatea mare de ceara, nu introduce un betisor sau alt obiect in canalul auditiv deoarece este foarte posibil ca, in loc sa cureti eficient, de fapt sa impingi dopul si mai adanc. In aceste cazuri, este mai bine sa mergi la un consult medical decat sa iei masurii proprii de igiena a urechii bebelusului tau.