Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Îl doare burtica? Iată 5 cauze pentru durerile abdominale la copii

Îl doare burtica? Iată 5 cauze pentru durerile abdominale la copii

Dacă îl doare burtica, fii atentă la ce alte simptome se asociează cu acest disconfort.

De vină pot fi constipația, paraziții intestinali, alergii alimentare, enterocolita și alte grozăvii pe care numai un medic priceput le poate depista.

Cauza 1: conspitația

Face treaba mare doar de două-trei ori pe săptămână, burtica este umflată, dar fără să fie tare, iar fecalele sunt dure şi uscate. E normal că-l doare burtica! De ce apare constipația la cei mici? Cea mai frecventă cauză este cea psihologică – dacă este legată de jena de a merge la toaletă la grădi, împreună cu alţi copii – şi se poate rezolva discutând cu copilul tău. În al doilea rând, constipația la vârste mici poate fi şi de natură alimentară. Nimic mai simplu! Modifică-i meniul, dacă ai constatat că este prea bogat în proteine (carne, peşte, ouă), zaharuri rapide (dulciuri) şi prea sărac în fibre (fructe şi legume, sucuri naturale).
Sfat: Apa minerală bogată în magneziu sau un supozitor cu glicerină (la sfatul pediatrului) sunt alte posibile soluţii.

Cauza 2: paraziţii intestinali

Oxiurii, toxocara, tenia sau alţi posibili viermişori îl pot face pe micușul tău să spună că îl doare burtica, chiar dacă în marea majoritate a timpului aceşti paraziţi pot fi bine toleraţi. Dacă se asociază şi cu lipsa poftei de mâncare sau dacă observi intruşii în scaunul copilului, vizitează medicul, care îţi va recomanda tratamentul adecvat.

Cauza 3: gastro-enterocolita

Vomită, are febră şi diaree și spune că îl doare burtica fooarte tare. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să menţii o bună hidratare a copilaşului. Dă-i paracetamol pentru scăderea febrei, un anti-diareic şi modifică-i alimentaţia, alegând alimente cu variate care „strâng” burtica (banane, orez, paste). Sună medicul pentru recomandări suplimentare.

Cauza 4: refluxul gastro-faringian

Copilul are tendinţa de a voma imediat după masă şi are arsuri (mai mari atunci când stă pe spate). Acest lucru se întâmplă din pricina acidului gastric care urcă din stomac către esofag. Ce-i de făcut? După fiecare masă, este bine ca cel mic să se nu mişte prea mult, iar în poziţia culcat, capul să îi fie aşezat mai sus decât corpul. Trebuie să eviţi alimentele prea grase, prea acide, sosurile, prăjelile. Pediatrul îţi va recomanda un anti-acid, iar dacă în continoare spune că îl doare burtică, problema trebuie investigată în profunzime.

Cauza 5: colopatia

Este constipat, balonat, are diaree. Dacă aceste probleme trădează o proastă funcţionare a tranzitului, mai precis un colon sensibil, o să îl doară burtica. Ca soluţie, îi poţi modifica regimul alimentar, reducând aportul de fructe şi legume crude, care trebuie înlocuite cu vegetale preparate la aburi sau fierte, cu compoturi etc., pentru a nu-l lipsi de aportul necesar de fibre. Dacă simptomele sunt însoţite şi de febră, consultă medicul, care-i poate prescrie spălături sau un antispasmotic.

Când mergi la medic?

Dacă…

  • observi scaune cu sânge sau vomă de culoarea verde
  • abdomenul este umflat
  • copilul este palid şi are sudori reci, este somnolent şi apatic
  • dacă durerile sunt brutale, se intensifică rapid şi durează mai mult de o oră
  • dacă micuţul nu are scaune şi nu poate urina
  • dacă febra depăşeşte 38°C
  • dacă voma şi diareea durează mai mult de șase ore
  • dacă apar dureri când face pipi

Remediu naturist pentru burtică dureroasă

Un ceai cu efect laxativ sigur, dar recomandat unor copii mai măricei, se prepară din coaja de cruşin (Cortex Frangulae). Nu dă obişnuinţă şi poate fi utilizat pe termen lung, în constipaţia cronică, chiar şi pentru tratarea celor mai încăpăţânate burtici.
Cum se face: Ceaiul pentru copii se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 500 ml de apă fiartă. După un sfert de oră, infuzia se pune pe foc şi se fierbe încet o jumătate de oră. Apoi se strecoară, se îndulceşte cu miere, iar ceaiul se bea călduţ, seara la culcare. Și gata, nu îl mai doare burtica!

Cum calmezi crampele?

„Durerile de burtică apărute brusc în aparentă stare de sănătate anunţă cel mai adesea o infecţie digestivă sau consumul unor alimente indigeste. Primele măsuri pe care le vom lua este să punem tubul digestiv în repaus, oferindu-i copilului alimente dietetice, uşor digerabile, precum şi ceaiuri calmante de sunătoare, mentă sau tei. Căldura aplicată pe burtică ajută şi ea la liniştirea crampelor abdominale”, Dr. Iolanda Vivisenco, medic specialist pediatrie, doctor în medicină, Centrul Medical Medsana
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments