Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > In bucatarie cu cel mic

In bucatarie cu cel mic

Și, desigur… cu cât petrece mai mult timp învățând acum și descoperind plăcerea gătitului, cu atât sunt șanse mai mari să te ajute când va fi mai mare.

Iată câteva feluri în care poți să faci timpul petrecut în bucătărie amuzant și sigur pentru cel mic

 • Primul pas este să asiguri un mediu sigur pentru copil, nelăsând la îndemâna lui ustensilele periculoase (cuțite și alte obiecte).
 • Stabilește reguli clare pentru lucrul în bucătărie, mai ales legate de siguranță, dar și de igienă: să se spele pe mâini ori de câte ori este nevoie, fetița trebuie să aibă părul prins în codiță dacă este lung etc. Desigur, trebuie să îl supraveghezi mereu, să nu lași tigăile așezate neglijent pe aragaz, cu mânerul lung în afară, ca să nu se agațe de el, nu-l lăsa să umble la aragaz sau la recipiente cu lichide fierbinți.
 • Împarte clar sarcinile în cele care sunt potrivite pentru copii și cele pe care le poți face doar tu.
 • Ținuta de lucru. Leagă un șorț mic în jurul mijlocului copilului sau îmbracă-l în hăinuțe care pot fi murdărite. Nu numai că în acest fel nu se va murdări prea tare și îi vei proteja hăinuțele, dar copilul (mai ales dacă îi pui un șorțuleț) va fi impresionat de „ceremonialul” activității.
 • Întreabă-l ce ar vrea să prepare – de obicei, va prepara cu plăcere și va fi amuzat de felurile pe care îi și place să le mănânce. Sau poți încerca o rețetă din copilăria ta, asociind-o cu poveste interesantă pe care i-o poți spune.
 • În cazul în care copilul este mai mărișor, puteți prepara o rețetă neobișnuită, specifică unei alte zone geografice. Este o bună ocazie pentru copil să povestească ce știe despre acea țară. Dacă nu știe, învață-l tu, poate îi spui câteva cuvinte în limba țării respective ori o găsiți pe hartă.
 • Creează un spațiu comod de lucru, punându-i un scăunel ca să ajungă la blat sau aducându-i o masă joasă la care să lucreze.
 • Arată-i cum să măsoare. Poate să cântărească chiar el cantitățile de apă, lapte, făină sau zahăr. Copilul va observa cât este de important să fie organizat și ordonat în bucătărie.
 • Dă-i sarcini interesante. Lasă-l să stoarcă lămâi, să presare brânza, să spargă ouăle sau să zdrobească piureul.
 • Implică-l în plănuirea meselor. E o modalitate bună de a îl învăța cum arată o dietă echilibrată și sănătoasă. Poate să planifice un meniu, să te ajute la cumpărături sau la pusul mesei.
 • După gătit, urmează curățenia! Arată-i cum să ajute la curățenie și lasă-l să înțeleagă că strînsul lucruruilor și curățenia fac parte din procesul de gătit și sunt esențiale în bucătărie. Te poate ajuta la spălatul vaselor, la curățatul blatului sau al mesei. Poate să încercși să măture, cu o măturică pe măsura lui, desigur.

Nu te aștepta și nu pretinde ca cel mic să facă lucrurile perfect. Desigur, se va murdări, se va încurca la măsurarea cantităților, nu va mătura perfect, dar tu nu trebuie să-l cerți sau să devii pisăloagă cu el. În timp, va face lucrurile tot mai bine, va fi tot mai atent și îndemânatic. Deocamdată, scopul tău este să petreceți împreună timp plăcut în bucătărie, să-i arăți în ce constă procesul de pregătire a mâncării și, poate, să-l faci interesat de acest domeniu.
Editor: Adina Gruia, Foto: Guliver/ Thinkstock Sursă: BabyCenter.com
 

Comments

comments