
Pe de o parte, copilul mic se bucură și râde când spui „nu” pentru că reușește să-ți capteze atenția. Pe de altă parte, dacă spui doar „nu” atunci când copilul face o boacănă, o să-l induci în eroare. Ar fi util să-i spui „nu” și un cuvânt care să indice acțiunea. De exemplu, „Nu atinge”, atunci când vrea să pună mâna pe aragaz sau „Nu urca”, dacă se pregătește să urce scările.
În plus, medicul James Donnelly, șeful secției de psihologie și neuropsihologie de la Spitalul de Copii din Sydney, sugerează părinților să folosească asocieri de cuvinte pentru a se ajuta atunci când doresc să stabilească limitele pentru copil. „Copiii de până la 3 ani nu vor înțelege că nu trebuie să atingă priza de curent. Nu e recomandat să spui Cristina, nu atinge priza pentru că te vei curenta și te vei răni întrucât va auzi doar Cristina bla, bla, bla”.
Medicul are următoarea sugestie pentru părinți: „Data viitoare când copilul are un mic disconfort, folosește cuvântul Auuu pentru a-i descrie durerea. Legând acest cuvânt de o trăire de-a lui, șansele de a-și aminti ce înseamnă Auuu sunt mai mari. Iar următoarea dată când micuțul va dori să atingă priza de curent electric, îi poți spune Nu! Face Au!, dându-i mâna la o parte de pe priză pentru a-l ajuta să înțeleagă ce se întâmplă.
Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursă informații: articol publicat în numărul de decembrie 2013/ revista Mami