
Cei mai mulți nou-născuți vin pe lume perfect sănătoși. Alții, însă, au un start mai anevoios, pentru că au o luptă de dus cu infecțiile.
Cât a stat în burtica ta, bebelușul a fost protejat de tot ce înseamnă mediul din afară. Trecerea din mediul uterin protector în lumea exterioară poate însemna pentru mulți bebeluși confruntarea cu o mulțime de probleme medicale.
Cu o imunitate inadecvată și o expunere bruscă la virusurile și bacteriile care ne înconjoară în permanență, ei se pot îmbolnăvi foarte ușor. Infecțiile neonatale cel mai frecvent întâlnite sunt cea cu streptococ B și cea cu E. Coli.
Infecțiile cu streptococul B
Se poate transmite chiar la naștere de către mama infectată la rândul său. Tocmai de aceea, de-a lungul sarcinii, femeia gravidă este testată de cel puțin două ori pentru a se verifica existența (sau nu) în organism a acestui streptococ. Dacă rezultatele sunt pozitive, gravida va face un tratament cu antibiotic, urmat de repetarea analizelor.
Vinovată de: odată infectat, nou-născutul se poate îmbolnăvi de pneumonie, meningită sau pot apărea infecțiile generalizate (septicemie).
Diagnostic și tratament – un nou-născut a cărui mamă a fost purtătoare de streptococ B va fi automat testat imediat după naștere, mai ales dacă a venit pe lume pe cale vaginală. În cazul în care se depistează infectarea, bebe trebuie să urmeze un tratament strict în maternitate, dar și în zilele imediat următoare sosirii acasă.
Infecțiile cu E. Coli
Un nou-născut poate contacta bacteria Escherichia Coli în timpul nașterii, din maternitate ori chiar acasă. Primele simptome sunt lipsa apetitului, febra, starea de agitație.
Vinovată de: infecțiile urinare serioase, meningită sau chiar pneumonie, în cazul unui organism cu imunitate scăzută.
Diagnostic și tratament – probe de urină, sânge sau chiar lichid cerebrospinal pot da detalii despre prezența infecției. Tratamentul constă în administrare de antibiotice.
Ține cont de aceste pericole și asigură-te că nou-născutul tău este consultat corespunzător de către medic.
Citește și: Investigații în timpul sarcinii
Sursă foto: iStock