Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ingrijirea buricului la nou nascut. Cum se ingrijeste si cand trebuie sa ceri ajutorul medicului

Ingrijirea buricului la nou nascut. Cum se ingrijeste si cand trebuie sa ceri ajutorul medicului

Cordonul ombilical a fost conexiunea dintre tine si micut cat timp acesta a stat in burtica ta. Dupa ce copilul se naste, cordonul ombilical nu mai este de folos pentru ca micutul tau va invata sa se hraneasca si sa respire singur. Acesta este sectionat si prins aproape de corp printr-o procedura nedureroasa.
Dupa aproximativ 10 pana la 21 de zile, bontul se va usca si va cadea, lasand o mica rana, a carei vindecare poate dura cateva zile.

Te sfatuim sa nu ii faci baita generala in aceasta perioada, iar daca totusi decizi astfel, e bine sa acoperi zona bontului cu o panza care sa nu permita apei sa ajunga la rana. Pentru a pastra igiena micutului, poti, de asemenea, sa il cureti cu un prosop umed pana la caderea buricului.

Cum ingrijesti buricul nou nascutului

Pentru ingrijirea buricului la nou nascut ai nevoie de comprese sterile, alcool medicinal sau betadina. Bontul se sterge prin tamponari usoare cu compresele inmuiate in spirt sau betadina, curatandu-se temeinic si zona din jur pentru a nu crea un mediu propice unor bacterii, care sa se dezvolte si sa provoace infectii.

Repeta procedeul de cel putin 2-3 ori pe zi, pana la vindecarea completa. Lasa bontul descoperit, pentru o uscare rapida. Nu este nevoie sa adaugi plasture, mai ales daca nu sunt speciali pentru pielea sensibila a unui nou nascut. Ingrijirea buricului nou nascutului trebuie sa aiba loc si dupa desprindere, pana la cicatrizarea ranii lasate de caderea bontului ombilical.

Cand e necesara vizita la medic

Vindecarea sau ingrijirea buricului la nou nascut nu ar trebui sa ridice probleme deosebite. Poti face acest lucru acasa, singura, respectand regulile de baza. Cand insa ti se pare ca ceva nu e in regula, e bine sa suni pediatrul pentru sfaturi si medicatie corespunzatoare. Iata cateva motive care ar trebui sa te trimita la medic.

Bebelusul prezinta iritatii, umflaturi sau alte complicatii (miros neplacut dat de scurgerea secretiilor);

Febra si starea generala alterata;

Umflarea sau inrosirea zonei buricului. In unele cazuri, buricul bebelusului prezinta un nodul mic alcatuit din tesut rozaliu, cu o scurgere galben-verzui persistenta. Cel mai adesea este tratat prin cauterizare, prin aplicarea de nitrat de argint. Procedura nu este dureroasa pentru ca in zona nu exista terminatii nervoase.

SFAT: Nu apasa pe buricul copilului, deoarece poti porni o hemoragie.

Comments

comments

Lasă un răspuns