Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Insolația la copii, pericolul verii. Cum se manifestă

Insolația la copii, pericolul verii. Cum se manifestă

Când vorbim despre un copil, trebuie avut în vedere că starea sa generală se poate degrada extrem de rapid în urma insolației. Deshidratarea, dar şi arsurile solare sunt urmări periculoase ale „băilor“ prelungite de soare. Tocmai de aceea, în zilele caniculare şi nu numai, părinţii sunt sfătuiţi să acorde o atenţie deosebită modului în care îi îmbracă pe cei mici, dar şi orelor petrecute în aer liber.

Ce este insolaţia?

Condiderată o urgență medicală, insolația este una dintre cele mai serioase probleme medicale produse de o expunere exagerată la soare. În combinație cu deshidratarea, ea poate afecta foarte grav nu doar creierul, ci și alte organe importante. Simptomele includ nu doar o temperatură corporală de aproximativ 38,5-39°C, dar și stări de vomă, amețeli, dureri de cap, tahicardie, transpirație abundentă, pielea înroșită și uscată, uneori chiar și pierderea cunoștinței.

Primul ajutor înlătură pericolul

Mare atenție, părinți! Orice copilaș mai mic de doi ani care suferă de insolație va trebui dus de urgență la medic!
Pentru că simptome în caz de insolația la copii sunt nu doar neplăcute, ci chiar severe, se impune adoptarea unor tratamente rapide pentru a îmblânzi situația. Iată despre ce este vorba:

 • du copilul într-un loc umbros și răcoros;
 • îndepărtează-i hainele în exces și aplică-i pe piele comprese reci;
 • dă-i să bea apoi cât mai multe lichide pentru restabilirea echilibrului electrolitic;
 • mergi la medic dacă simptomele nu par să dispar după aproximativ două ore – în cele mai multe dintre cazuri, orice micuț care suferă de insolație ar trebui să se simtă mai bine după aproximativ două ore.

Insolația la copii: prevenție

Pentru a evita o astfel de situație complicată, pe timpul verii este necesar ca plimbările în aer liber să se facă urmând câteva măsuri de siguranță. Evident, cea mai importantă dintre ele este hidratarea. Orice copil trebuie să iasă din casă, la joacă, după ce a consumat lichide. În timpul plimbărilor, el trebuie să bea din când în când apă, mai ales dacă temperaturile și umditatea din atmosferă sunt foarte ridicate.
În lipsa unei hidratări eficiente, copiii sunt foarte expuși la apariția unor dureri musculare, mai ales dacă fac și foarte multă mișcare în acest timp. Ele sunt dureroase, dar nu la fel de periculoase așa cum sunt alte simptome ale insolației. Pentru calmarea lor, cel mic trebuie să se odihnească într-un loc răcoros și să bea foarte multe lichide, de preferat sărate sau dulci.

Alte măsuri împotriva insolației la copii

 • îmbrăcarea copilului cu hăinuțe adecvate, cât mai subțiri, din materiale și culori care nu atrag razele solare și care favorizează o bună circulație a aerului la nivelul pielii;
 • purtarea pe cap a unei pălăriuțe sau a unei șepci ușoare. Nu dintr-un material gros, care ar duce la supraîncălzire;
 • evitarea plimbărilor între orele 12 și 18, atunci când temperaturile sunt greu de suportat;
 • aplicarea de loțiune care protejează împotriva razelor solare nu doar atunci când mergeți la plajă, ci și când copilul stă la joacă în aer liber mai multe ore. În cazul în care este în vacanță la mare, nu va sta la plajă fără acest strat protector. Loțiunea trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, după fiecare baie sau din două în două ore;
 • purtarea ochelarilor de soare de către cei mici nu este un moft. Părinții trebuie să cumpere însă un produs de calitate, ale cărui lentile nu au doar rol estetic.

Arsurile solare și efectele lor nocive

Specialiștii în dermatologie sunt de părere că o arsură solară severă petrecută în copilărie sau adolsecență dublează riscul unei persoane de a face cancer de piele la maturitate. De cele mai multe ori, mai ales în cazul celor mici, insolația vine la pachet și cu arsuri solare. Părinții trebuie să știe că, deși o dată vindecate nu mai sunt dureroase, arsurile solare produc afectări de durată pielii. Tratarea lor implică administrarea de medicamente care conțin paracetamol sau ibuprofen, pentru scăderea temperaturii, dar și îmbăierea în apă ușor călduță, pentru crearea unei senzații de răcorire. Pe piele se aplică o loțiune simplă, care nu conține parfum, dar nici hidrocortizon. Cele mai eficiente sunt cele care conțin extract de castravete sau aloe vera, deoarece au efect calmant.

Semnele deshidratării

Pentru a evita efectele serioase ale unei lipse de lichide din organism, iată care sunt primele semne ale acesteia:

 • gura uscată;
 • volum scăzut de urină care devine închisă la culoare;
 • piele uscată;
 • amețeală;
 • stare de somnolență.

Foto: 123RF

Comments

comments