Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Intarcarea, grea-ncercare

Intarcarea, grea-ncercare

Intarcatul e ca o borna kilometrica in drumul pe care-l parcurg mama si copilul impreuna. Te opresti un pic, te uiti in urma, cu nostalgie, la perioada in care tu si puiul tau erati inseparabili, apoi privesti inainte, cu emotie si curaj. Odata desprins de sanul tau, copilul porneste singurel, pas cu pas, spre castigarea independentei. Intarcatul poate decurge lin si fara probleme.

Fara schimbari bruste

Desi nu se poate spune categoric care este varsta „buna” sau „rea” pentru intarcat, medicii sunt de parere ca alaptarea nu trebuie intrerupta inainte ca bebelusul sa implineasca 6 luni. Exceptie fac unele cazuri deosebite, din fericire rare, cand mama sau pruncul sunt bolnavi sau separati.

Cu cat alaptarea se prelungeste, cu atat mai bine pentru copil. Cand decizi ca a venit momentul intarcarii, e bine ca trecerea sa fie lenta. Treptat, de-a lungul mai multor saptamani, poate chiar luni, copilul primeste, pe langa lapticul tau, si alte alimente, inlocuind pe rand mesele zilei.

„Evenimentul” se poate transforma astfel intr-o „expeditie in lumea nou-descoperita”, pe taramul gustului si mirosului. Protagonisti: fructele, legumele si toate celelalte bunatati. Intarcatul brusc trebuie sa ramana rezerva pentru cazurile de forta majora, in situatii extreme.

Laptele artificial care va inlocui laptele de mama variaza in functie de varsta bebelusului.

  • Daca bebelusul are mai putin de 12 luni, va primi un lapte cu o formula apropiata laptelui de mama, imbogatit cu un adaos de fier.
  • De la 12 luni pana la 18 luni, se recomanda un lapte de tranzitie sau lapte integral (3,25%).

De la 2 ani in sus, lapte integral sau lapte 2%. Dupa varsta de un an, copilul nu are nevoie de mai mult de 720 ml de lapte pe zi. La aceasta varsta, hrana lui e compusa mai mult din alimente solide. Acum, meniul lui e divers, chiar cochet, iar in casa se gateste special pentru el.

Cand decizi sa-ti intarci copilul, trebuie sa gasesti formula potrivita pentru a comunica organismului tau ca nu mai este nevoie sa secrete lapte. Uneori, procesul de „stoparea productiei” poate dura. Iar tu vei suferi din cauza sanilor umflati si durerosi. Ce faci?

N-ai nici un motiv sa te chinuiesti ca in Evul Mediu, sa-ti bandajezi strans pieptul sau sa bei cat mai putine lichide, in speranta ca secretia lactata se va imputina. Mai degraba verifica-ti sanii cu regularitate, sa te asiguri ca nici unul din canalele galactofore nu este blocat.

Blocajul se manifesta sub forma unei zone dure si dureroase la atingere. Daca se petrece asa ceva, apeleaza de indata la medic. Pentru a diminua disconfortul, poti folosi medicamente care reduc secretia, recomandate de obstetricianul tau.

De mare ajutor sunt si compresele reci aplicate pe sani. Daca nu vrei sa renunti complet la alaptat, foloseste o pompa in acea perioada a zilei in care nu esti alaturi de copilul tau.

Comments

comments

Lasă un răspuns