
Reacțiile organismului la înțepături de insecte sunt dintre cele mai variate, de la un mic punct roșu până la edem, mâncărime sau chiar reacții care amenință viața copilașului, precum șocul anafilactic.
Șocul anafilactic
Acesta este o reacție alergică exagerată, ce apare subit, este severă și afectează întregul organism.
- Este însoțit de o scădere importantă a tensiunii arteriale și de îngustarea căilor respiratorii ce-l face pe micuț să respire zgomotos și cu dificultate.
- De asemenea, se instalează diareea sau (uneori) vărsăturile.
- Copilului îi pot apărea pe corp pete roșii de tipul urticariei, uneori unite între ele, încât par foarte mari.
- Pleoapele, buzele și limba copilașului e posibil să se umfle.
Dacă micuțul a fost înțepat de o insectă și recunoști semnele specifice unui șoc anafilactic sau pur și simplu ai senzația că puiului nu-i este bine, cheamă de urgență ambulanța (apel 112) sau mergi cât mai repede la camera de gardă a celui mai apropiat spital de pediatrie.
În cazul în care copilul a fost înțepat, dar nu are o reacție atât de severă, trebuie doar să-i extragi acul cu ajutorul unui ac steril de unica folosință sau chiar al unghiilor. Pensetele storc restul veninului din sacul atașat acului, pompând și mai multe toxine în rană. După aceea, dezinfectează locul înțepăturii cu apă și săpun.
Bine de știut în caz de înțepături de insecte
Siropurile antihistaminice ajută la calmarea mâncărimilor, iar antiinflamatoarele clasice calmează durerea. Dacă umflătura și durerea nu trec în 72 de ore, mergi la doctor.
Dacă există mai multe înțepături de insecte, du-te urgent la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Riscul unei reacții alergice e mai mare.
Foto: Image Courtesy of James Barker/ FreeDigitalPhotos.net
Sursă: revista MAMI, iulie 2014