Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > "Iti vine sa iei ecograful acasa atunci cand realizezi ca imaginea de pe ecran este cea a copilului tau". Interviu cu dr. Andreas Vythoulkas

"Iti vine sa iei ecograful acasa atunci cand realizezi ca imaginea de pe ecran este cea a copilului tau". Interviu cu dr. Andreas Vythoulkas

Cu această ocazie, l-am invitat la o discuție, însă nu medicală – am dorit să aflăm cum este să să te afli de ambele părți ale baricadei, altfel spus cum este să fii și medic și viitor tătic în același timp. Am descoperit un viitor tătic entuziasmat care nu se mai sătura să-și privească fiul la ecograf (și care, după cum chiar el spune, dorea să ia ecograful acasă), dar și un partener echilibrat, care i-a insuflat liniște și încredere soției sale, Carmen (în fotografia de mai sus dr. Vythoulkas este alături de soția sa, în timpul lunii a patra de sarcină). În continuare, îl lăsăm chiar pe dr. Andreas Vythoulkas să ne povestească despre aceste lucruri minunate.
Mami.ro: Aţi urmărit multe sarcini. Cum este să urmăreşti evoluţia sarcinii şi dezvoltarea propriului bebeluş?
Dr. Andreas Vythoulkas: Adevărul e că îţi vine să iei ecograful acasă atunci când realizezi că imaginea de pe ecran este cea a copilului tău. Pur şi simplu, nu mă săturam să mă uit la el. Poate că acesta este motivul pentru care, în general, ecografiile durau ceva mai mult. Voiam să îi văd fiecare amănunt, să îmi dau seama cu cine seamănă. Da, chiar îmi venea să iau ecograful acasă.
Mami.ro: Cum a fost prima ecografie?
Dr. Andreas Vythoulkas: Cred că atunci am avut unele dintre cele mai mari emoţii. Sentimentul este unic, ştii că ceea ce creşte în burtica mamei este copilul tău, de data aceasta.
Mami.ro: Cum aţi descrie naşterea?
Dr. Andreas Vythoulkas: Contrar tuturor aşteptărilor, inclusiv alor mele, nu am fost deloc stresat la naştere. Ştiam cum trebuie să decurgă lucrurile, eram pregătit să fac faţă oricărei provocări şi mai era puţin până să îmi văd fiul. Deci, mai degrabă eram emoţionat pentru întâlnire, nu pentru operaţiunea naşterii în sine. Cumva, simţeam că toată lumea e mai în siguranţă, pentru că eu participam la naştere. Ar fi fost infinit mai greu să stau deoparte. Însă din momentul în care a intrat soţia mea la sala, ea a devenit o pacientă, pentru care aveam de dat tot ce e mai bun în acel moment. Am avut-o alături şi pe colega mea, conf. dr. Liana Pleş, care a participat la naştere şi căreia îi mulţumesc pe această cale.
Mami.ro: Ţinând cont că ştiţi tot ce înseamnă riscuri şi complicaţiile care pot să apară, nu ați fost cumva exagerat de protector şi grijuliu?
Dr. Andreas Vythoulkas: Eu, de regulă, sunt un medic relaxat cu pacientele mele. Încerc să le spun tuturor că sarcina este o stare normală, că nu este o boală, că trebuie să se comporte normal. Da, de la un moment dat lucrurile devin puţin mai dificile, dar nu într-atât încât să ne gândim că se întâmplă ceva rău. Sarcina, cel mult, poate să fie un disconfort, dar nu o boală, cum spuneam. Aceleaşi lucruri i le-am spus şi soţiei, am urmat cu ea protocolul normal, nu ne-am abătut de la absolut nimic, dar nici nu am exagerat în vreun fel.
Mami.ro: Ce analize a făcut soţia în timpul sarcinii?
Dr. Andreas Vythoulkas: A făcut toate analizele necesare fiecărui trimestru de sarcină, aşa cum prevede protocolul clasic de analize în sarcină. Cele mai multe analize de sânge se fac în primul trimestru, apoi mai sunt cele specifice celorlalte două trimestre. Pe lângă analizele de sânge, a mai făcut şi ecografiile morfofetale pentru fiecare trimestru în parte. Am înmulţit vizitele la ecograf la finalul sarcinii, ajungând să vină săptămânal începând cu cea de-a 35-a săptămână. Nu au existat nici un fel de probleme care să necesite analize mai specifice decât cele uzuale.
Mami.ro: Cum aţi avut grijă de ea, ce sfaturi i-aţi dat pe parcursul sarcinii?
Dr. Andreas Vythoulkas: I-am spus mereu că starea e una normală, iar soţia mea s-a comportat că atare. Singurele probleme avute au fost cele cu greţurile matinale în primul trimestru al sarcinii. Am încercat să îi spun că e important echilibrul în toate, să nu exagereze cu nimic. Şi am rugat-o ca de fiecare dată când i se pare că ceva este în afară normalului cu care era obişnuită, să îmi spună. A fost important să ştiu mereu care e starea ei, fără a exagera însă în nici un fel.
Mami.ro: Care a fost cel mai emoţionant moment din timpul sarcinii?
Dr. Andreas Vythoulkas: După cum am spus la început, ecografia la care am auzit primele bătăi de inimioară. Atunci am fost cel mai emoţionat. Mi-am dat seama că acela este copilul – care creşte, se dezvoltă şi pe care, la un moment dat nu prea îndepărtat, îl voi strânge în braţe.
Mami.ro: Cum aţi descrie momentul în care v-aţi ţinut copilaşul în braţe pentru prima oară?
Dr. Andreas Vythoulkas: Adevărul e că e un moment unic. Şi sunt conştient că nu toţi taţii sunt privilegiaţi ca prima respiraţie a copilului să fie în mâinile lor. Eu am avut acest privilegiu şi îi mulţumesc lui Dumnezeu şi pentru asta.
Interviu realizat de Adina Gruia
Foto: Vlad Stănescu/ pentru revista FEMEIA.

Comments

comments