Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Intoxicatia alimentara la copil

Intoxicatia alimentara la copil

Intoxicația alimentară poate fi greu de diferențiat de un virus stomacal, care este, de obicei, luat de pe mâini și transferat la gură. Asta, deoarece simptomele sunt aceleași: crampe abdominale, greață, vărsături, diaree, de multe ori febră, frisoane, dureri de cap. În cazul în care copilul se confruntă cu intoxicație alimentară, simptomele vor apărea la două –  48 de ore după consumarea alimentelor contaminate și vor persista o zi sau două (în cazuri severe o săptămână sau chiar mai mult).
Testele de sânge, de scaun, resturile din mâncarea consumată permit identificarea bacteriei și stabilirea tratamentului adecvat. Dacă în scaunul copilului tău sunt urme de sânge, medicul va avea nevoie de analize suplimentare pentru a se asigura că intoxicația alimentară nu este produsă de bacterii periculoase precum E. coli 0157: H7 sau Salmonella. Cele mai frecvente infecții cu transmitere prin alimente sunt cele cauzate de bacteriile Campylobacter, Salmonella, E. coli 0157: H7, precum și de un grup de virusuri numite norovirusuri. Mai puțin frecvent – dar foarte periculos dacă este lăsat netratat – este botulismul.
Cine provoacă intoxicația alimentară
Campylobacter se transmite prin carnea crudă de pasăre sau insuficient preparată, lapte nepasteurizat sau prin apa contaminată. O mai poți contracta din scaunul câinelui sau al pisicii. Infecția cu Campylobacter rămâne adesea nediagnosticată deoarece nu are simptome specifice. Totuși, semnale ar putea fi  greață și vărsături, diaree (uneori sângeroase), crampe, dureri abdominale și febră. De obicei durează de două până la cinci zile, dar poate persista până la zece zile.
Salmonella poate fi prezentă în ouă crude sau insuficient preparate termic, carne, lapte crud și produse lactate, fructe de mare, și se poate transmite prin manipularea alimentelor. În cazul în care copilul tău a contractat Salmonella, el va avea febră, diaree și crampe abdominale. De asemenea, îi pot apărea pe piele pete mici, rozalii. Simptomele își fac apariția la opt – 48 ore și durează o zi sau două (pot persista și mai mult de o săptămână, iar bacteriile pot continua să existe în organism pentru luni). La o persoană cu un sistem imunitar slăbit, Salmonella poate invada fluxul sangvin și să pună viața în pericol.
E. coli se transmite prin alimente sau apă contaminată cu cantități microscopice de fecale de vacă. (În cazul în care o persoană are E. coli și nu se spală pe mâini după folosirea toaletei, ea poate să o răspândească altor persoane.) Intoxicația alimentară asociată cu E. coli se caracterizează prin diaree severă, uneori cu sânge, și crampe abdominale dureroase, fără o febră ridicată. Există o serie de tulpini de Escherichia coli. Dintre acestea menționăm: E. coli 0157: H7 – o tulpină care provoacă o boală mai severă, de lungă durată. La sugari și copii mici, E. coli 0157: H7 poate să pună viața în pericol și necesită adesea spitalizare.
Norovirusul  rămâne adeseori nediagnosticat. Vărsăturile severe reprezintă semnul distinctiv al contractării acestuia și, de obicei, încep brusc, aproximativ la 24 la 48 de ore de la contactul cu virusul (uneori pot apărea la 12 ore). Norovirusul se transmite prin alimente contaminate și ustensile. E foarte contagios, se răspândește cu ușurință și, deoarece exista multe tulpini de norovirus, este dificil să se dezvolte imunitate la acestea. Pe toată durata bolii trebuie să te asiguri că micuțul nu se deshidratează din cauza vărsăturilor.
Botulismul are o incidență scăzută, dar netratat poate avea consecințe foarte grave. Este cauzat de bacteria Clostridium botulinum, care se găsește în sol, dar este cel mai adesea transmis prin alimente conservate necorespunzător, în special legume conservate în casă, carne sau șuncă conservată, pește crud sau afumat, miere, sirop de porumb. Botulismul infantil apare când un copil mănâncă bacteriile sau sporii acestora, care ulterior cresc în tractul său intestinal. Simptomele botulismului includ constipație, slăbiciune, pleoape grele, dificultăți la înghițire. În ciuda slăbiciunii, copilul va fi alert. Lăsat netratat, poate duce la paralizie musculară și respiratorie. Simptomele apar, de obicei, în opt – 36 de ore.
 
Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursă: BabyCenter.com
 

Comments

comments