Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Intrebari si raspunsuri despre alaptare

Intrebari si raspunsuri despre alaptare

Iar la sanul tau el va primi tot ce este mai bun: un lapte perfect adaptat nevoilor lui, caldura si siguranta. Reflexul de a suge e innascut, iar bebelusul ar dori sa manance imediat ce ia contact cu noul mediu. Daca vrei sa stii mai multe iata principalele raspunsuri la problemele care te framanta.

1. Cat de des il hranesc?

Micutul hranit la san trebuie alaptat la cerere, cel mai adesea la interval de doua ore. Daca micutul doarme mai mult de 4 ore incontinuu in primele doua saptamani, trezeste-l pentru a-l hrani. In primele doua luni, bebelusul se va trezi in timpul noptii pentru a suge.

Nu-i refuza acest ritm, chiar daca este chinuitor pentru tine. Pe masura ce copilul creste, somnul lui de noapte va dura mai mult. Si nu uita ca fiecare pui este unic. Unii mananca la interval de o ora in timpul zilei si noaptea la 3 ore. Adapteaza-te nevoilor lui si tine un orar al meselor.

2. Primeste suficient lapte?

Este foarte simplu sa-ti dai seama.

Incepand din a patra zi de viata, copilasii bine hraniti uda 5-6 scutece pe zi cu o urina deschisa la culoare, cu tenta galbuie.

In prima saptamana are cel mai adesea doar doua scaune pe zi, urmand ca dupa patru saptamani numarul lor sa creasca la cel putin cinci. Uneori, fiecare masa este urmata de un scaun moale, cu halou apos (nu este diaree) si cu miros specific dulceag.

Asculta-i inghititurile in timpul alaptarii! Este un mod sigur de a sti ca micutul este bine hranit.

Urmareste-i si miscarile delicate ale barbiei in timp ce suge.

In primele zile dupa nastere, puiul poate sa scada in greutate cu pana la 10% din valoarea de la nastere, chiar daca este bine hranit. Abia dupa 10-12 zile va ajunge sa aiba aceeasi greutate cu cea de la nastere, urmand ca la sfarsitul primei luni de viata cantarul sa arate un castig de 750-800 g.

Nu exista lapte de mama expirat. Nici un lapte praf nu se va ridica la inaltimea laptelui tau. Copilasul sanatos, hranit la san, nu are nevoie in primele sase luni de viata de alte suplimente de apa, vitamine sau minerale.

4. Este normal sa curga sanii?

Da, este perfect normal. Adesea se intampla chiar inainte de masa copilasului. Organismul tau se obisnuieste cu programul de masa si cu nevoile puiului tau, iar laptele incepe sa curga din prea plin. Alteori, bebelusul suge la un san, iar din celalalt curge lapte, fara sa fie stimulat fizic. Pentru micutul tau acest reflex constituie un avantaj: ii este mult mai usor sa traga laptele.

5. Contractiile uterine sunt normale in timp ce alaptez?

Da, dar ele vor disparea pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani dupa nastere. Contractiile uterului apar datorita unui hormon, ocitocina, care stimuleaza secretia laptelui si face ca fibrele musculare ale uterului sa se contracte. Alaptarea te ajuta ca uterul sa revina mai curand la dimensiunea lui normala.

Sfat practic

Nu uita de igiena sanilor! Dimineata spala-ti sanii cu apa si sapun, apoi tamponeaza-i cu un prosop moale. Inainte si dupa fiecare alaptare, clateste-i doar cu apa calduta. Intre me-sele copilului poti folosi un unguent cu pantenol (Bepanten, Panthenol), pentru a preveni aparitia ragadelor (fisuri ale mamelonului).

Foloseste un sutien obisnuit de bumbac sau unul special pentru alaptat si tampoane pentru mameloane sensibile (un fel de discuri moi, care-ti protejeaza mameloanele). Nu folosi alte tipuri de creme pe san. Nu toate ingredientele lor se indeparteaza prin simpla clatire si ii pot face rau celui mic.

Comments

comments

Lasă un răspuns