Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Învață cum să acționezi atunci când copilul tău are nevoie de tine – 5 cele mai frecvente situații

Învață cum să acționezi atunci când copilul tău are nevoie de tine – 5 cele mai frecvente situații

Fie că s-a rănit la joacă, fie că nu se simte tocmai bine la stomac, aceste sfaturi îți vor veni în ajutor ca amândoi să treceți cu bine peste incident.
Este normal ca cei mici să se rănească frecvent, în definitiv este modul lor de a descoperi lumea înconjurătoare. Sunt însă și situații în care trebuie să acționăm corect de la capul locului.
De aceea ne-am propus să îți prezentăm cele mai frecvente situații în care este necesar să aplici pașii corecți pentru a trece de stadiul critic. Recomandăm însă să suni întotdeauna la 112 ca prim pas în cazurile în care viața copilului tău este în pericol.
Dacă îi curge sânge de nas
Dacă observi că micuțului tău îi curge sânge din nas, cheia este să îl apuci ușor de partea moale a nasului și să îi spui să se aplece înainte. Ține-l așa timp de zece minute. Dacă sângerarea nu se oprește după mai mult de jumătate de oră, este recomandat să apelezi la medic.
Dacă are febră
Dacă pielea copilului este fierbinte la atingere și roșiatică și transpiră mult, verifică-i temperatura cu termometrul. Este considerată o urgență atunci când temperatura crește mai mult de 39. În  situația în care febra copilului tău se agravează, este imperativ să fie dus la camera de gardă pentru a fi consultat de medicul pediatru.
Nu este o urgență dacă termometrul arată că micuțul are 37, în acest caz îi poți administra doza recomandată de paracetamol și multe fluide precum apa sau sucul de fructe diluat.
Dacă are stări de greață și vărsături
În acest caz, pregătește pentru bebelușul sau copilul tău o cană de apă clocotită pe care o vei lăsa să se răcească până devine călduță. Încurajează-l să bea câte puțin și des pentru a evita deshidratarea. Dacă simptomele persistă, apelează la medic.
Dacă suferă arsuri
Ai grijă ca atunci când copilul tău suferă o arsură, nu încerca să tragi de bucata de material care se lipește de zona rănită. În primul rând, sună la 112 pentru ca ajutoarele medicale să poată interveni la timp. Între timp, ce poți face este să îndepărtezi doar haina din jurul rănii și să speli zona cu apă rece. Aplică apoi un bandaj uscat sau un prosop moale pentru rănile mari. Dacă suferă arsuri în urma electrocutării, nu spăla rana cu apă ci aplică doar bandajul uscat.
Dacă suferă o fractură
Aici este important să susții brațul într-o fașă, sau piciorul pe perne moi, ca să eviți mișcările bruște. Mai departe, ajutorul medical este imperativ.
Ce NU trebuie să faci într-o situație de urgență
Este important să știi și ce nu trebuie să faci într-un moment critic. Există și posibilitatea de a înrăutății situația, din cauza informațiilor greșite pe care le știi poate de la rude sau prieteni. Iată șase lucruri pe care trebuie să le eviți.

  • Nu pune gheață și niciun tip de unguent pe arsură, o faci doar dacă doctorul recomandă acest lucru
  • Nu încerca să spargi bășicile care se pot forma pe o arsură
  • Nu lega niciun fel de garou pentru a stopa sângerarea copilului
  • Nu încerca să scoți obiecte ascuțite precum un cui sau o bucată de sticlă din rană
  • Nu îi administra copilului cărbune activ, dacă a ingerat o substanță toxică
  • Nu încerca să îi induci copilului tău vărsături dacă a ingerat o substanță toxică

Cu aceste informații la îndemână, vei putea veni în ajutorul copilului tău atunci când are cel mai mult nevoie de tine iar tu vei avea mai puține griji.
 
Sursa foto: shutterstock.com

Comments

comments