Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum folosești pizza la lecțiile despre fracții

Cum folosești pizza la lecțiile despre fracții

Ce legătură este între pizza și matematică (în afară de numărul de felii pe care-l mănânci?) Ei bine, pizza îl poate învăța pe copil despre fracții!

Fracțiile pot fi greu de explicat unui copil. De exemplu, de ce 1/2 este mai mare decât 1/3, când 3 este mai mare decât 2 – poate fi doar una dintre nelămuririle lui. Iată o demonstrație, simplă și amuzantă, care îi va fi de mare ajutor.

Ai nevoie de:

  • coli de hârtie
  • marker
  • bol
  • foarfecă
  • culori

Desenează pe o bucată de carton 10 cercuri, care vor deveni 10 porții apetisante de pizza. Spune-i copilului tău să le pună ce topinguri dorește – buline de ciuperci și măsline, inele de ceapă, pătrățele de șuncă, triunghiuri de ananas etc.
Taie cele 10 pizze: una în jumatate, taie două pizze în trei, alte trei în patru și patru pizze în cinci.
Taie o foaie de hârtie în 10 bucățele și scrie pe ele 1/2, 1/3, 2/3, 1/4, 2/4, 3/4, 1/5, 2/5, 3/5 și 4/5. Împăturește-le și pune-le într-un bol.
Spune-i copilului să tragă un bilețel din bol. Dacă va trage 1/4, el va trebui să „mănânce” un sfert de pizza, colorându-l.El trebuie să aleagă pizza tăiată în patru, de unde poate lua un sfert, deci explică-i că cifra 4 (numitorul fracției 1/4) indică numărul de felii, iar cifra 1 (numărătorul) câte felii trebuie să coloreze.
Spune-i să tragă un alt bilețel. Lasă-l să identifice el ce pizza trebuie să aleagă și câte felii trebuie să coloreze.
Continuați până când folosește toate bilețelele din bol.

Cum ți se pare această lecție practică despre fracții?
Foto: 123RF, Sursă: Education.com, Adaptare: Adina Brânciulescu

Comments

comments