Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Învățător sau profesor problemă? Citește cum poți identifica această situație

Învățător sau profesor problemă? Citește cum poți identifica această situație

Nu toți profesorii sunt la fel de implicați, dedicați sau au suficientă răbdare cu copiii. Din păcate, este foarte posibil ca inclusiv copilul tău să întâlnească, de-a lungul anilor de școală, cel puțin un profesor/ învățător – problemă. Este un scenariu pentru care trebuie să te pregătești din timp!

În primul rând, implică-te în activitatea școlară a copilului tău. Cei mai mulți copii fac o distincție clară între școală și casă. Misiunea ta este să-i demonstrezi că între cele două există o punte solidă, interesându-te de ceea ce face și se întâmplă zilnic la școală (în plus, în acest fel îi arăți copilului tău că activitatea lui școlară nu îți este indiferentă, ci că este importantă pentru tine). Întreabă-l despre toate aspectele, nu doar despre ce i s-a predat în ziua respectivă. Întrebă-l despre colegi, prieteni, activități, profesor/ învățător.

Este posibil ca cel mic să evite să-ți povestească despre problemele care vzează relația cu cadrul didactic. Nu de alta, dar s-ar putea să-i fie teamă să nu fie cumva învinovățit de tine pentru situația creată sau că tu vei lua apărarea învățătorului (replici de tipul „ai meritat pedeapsa”, „învățătorul știe ce face” înrăutățesc mult situația). De aceea, copilul se poate închide în el, dar se va trăda prin câteva semne. Prin urmare, fii atentă la oricare dintre aceste manifestări: refuză să vorbească despre școală, acuză dureri de stomac sau alte probleme de sănătate în timpul dimineții, înainte de a pleca la școală, în încercarea de a rămâne acasă, sau identifici schimbări de comportament (a devenit agitat, nervos, se izolează, refuză să mai mănânce etc). Discută cu copilul tău, convinge-l că poate să aibă încredere în tine și ajută-l să-și deschidă sufletul pentru a identifica problema. Spune-i că vrei să-l ajuți, să găsiți împreună o soluție, nu să-l pedepsești.

Discută cu alți părinți. Vei fi surprinsă ce lucruri poți afla dintr-o discuție cu părinții care au copiii în aceeași clasă cu micuțul tău. Poate că și ei au identificat probleme legate de învățător, stilul acestuia de predare, relația lui cu copiii sau sunt la curent (din spusele copiilor lor) tocmai cu incidentul pe care năzdrăvanul tău îl ascunde de tine și îi produce atâta tulburare.
Foto: www.pixabay.com, Adaptare după un material publicat pe BabyCenter.com

Comments

comments