
Alege medicul potrivit!
Primul lucru: cum sa fie medicul „model”? Pentru ca medicii sunt si ei oameni. Si, ca orice om, pot fi nervosi, intoleranti, plictisiti… Prin urmare, in alegerea pediatrului nu te lasa amagita de renumele lui, ci cauta sa-i cunosti calitatea umana, caldura si atentia pe care e dispus sa i-o acorde pustiului inspaimantat pe care abia ai reusit sa-l aduci pana la usa cabinetului.
Fa-ti tu singura o parere, observa cum relationeaza cu ceilalti prichindei pacienti si chiar cu parintii acestora. In general, medicul pediatru trebuie sa aiba rabdare, sa fie bland, delicat si sa aiba capacitatea de a se adapta fiecarui pacient in parte. Nu incerca sa-l duci pe micutul tau la un medic pe care il cunosti, dar care nu este pediatru! Oricat de bun ar fi acesta, patologia copiilor difera de cea a adultilor si e mult mai bine sa nu incurci borcanele!
Pregateste-l pe pacient
Inainte sa duci copilul la doctor, trebuie sa-l pregatesti pentru „eveniment”. Daca este inca foarte mic, nu va intelege prea bine ce se intampla, dar asta nu inseamna ca experienta traita in cabinetul medical nu lasa amintiri.
In primul rand, pregatirea fizica a copilului include igiena corporala si folosirea unor hainute care pot fi usor dezbracate in cabinetul medicului. Doar nu vrei sa stai o jumatate de ora, incercand sa dai jos de pe el straturi dupa straturi, hainute cu multi nasturi si fermoare, in hohote disperate de plans?
E bine sa-i povestesti despre ceea ce veti face in cabinetul doctorului, chiar daca micutul nu vorbeste inca! Nu uita ca inainte de pronuntarea primelor cuvinte, piticotul are deja achizitionate o groaza de cuvinte in vocabularul pasiv, cuvinte pe care le intelege. De aceea, e bine sa-i povestesti cum va fi, fara sa-l sperii!
Evita deci replicile de genul: „Daca nu esti cuminte, te duc la doctor!” Doctorul este o persoana care face mult bine si tocmai acest lucru trebuie sa-l inteleaga micutul tau!
Tu esti un factor foarte important in tot ceea ce i se intampla micutului tau, deci si in vizita la doctor! Faptul ca tu stai langa el ii va oferi siguranta si il va face sa fie mai putin speriat. Nu-l lasa niciodata singur, pentru ca tot ceea ce i se va intampla va capata proportii dramatice!
Examenul medical nu este el placut pentru un „om mare”, daramite pentru un prichindel de-o schioapa! Tocmai din aceasta cauza cauta sa-l tii de manuta, sa-i insufli curaj. Ofera-i, daca a fost cuminte, o recompensa. La inceput aceasta va fi de ordin material, dar, incet, incet, va vedea ca recompensa cea mai mare e faptul ca se simte bine.
Situatii si solutii
- Tratamentele de scurta durata
Cand copilul tau este sanatos, nu ai de ce sa-ti faci probleme. Se intampla insa, cateodata, sa apara mici semne de imbolnavire si trebuie sa te duci cu el la medic.
Daca ai posibilitatea sa alegi intre mai multe metode de tratament, alege pe acela care prezinta cel mai bun raport intre eficienta si stres. Adica, incearca sa alegi un tratament eficient, care sa fie cat mai putin dureros si sa nu aiba reactii adverse.
Copilul trebuie sa se simta in siguranta in timpul consultului si trebuie sa i se explice, in masura in care intelege, ca tot ce i se va face il ajuta sa se simta mai bine. Prezenta ta calda si blandetea, grija medicului il vor face sa accepte consultatia si sa nu se teama de ea!
Daca, din pacate, piticotul tau are o problema de sanatate mai grava si necesita controale repetate, tratamente peste tratamente, acestea vor avea un potential mai mare de stres. Va trebui sa colaborezi cu medicul in incercarea de a reduce cat mai mult acest stres!
Si o mare importanta o are atitudinea ta fata de consultatii. Nu uita ca micutul tau este mai receptiv decat crezi la starile tale emotionale, astfel incat, daca tu ii transmiti siguranta si incredere, atunci el va fi mult mai dispus sa accepte si sa faca fata mai bine tratamentului si procedurilor la care este supus.
- Situatii speciale
Daca e nevoie de proceduri dureroase sau internari in spital trebuie sa ai o discutie serioasa cu medicul, in care sa hotarati ce este mai bine pentru copil. Incearca sa nu-ti manifesti ingrijorarea in prezenta lui si, daca spitalizarea este necesara, fa tot posibilul sa-i creezi un mediu cat mai „cald” si mai familial.
Nu renunta sa te joci cu el, in masura in care sanatatea i-o permite, sa stai tot timpul aproape de el. Dupa manevre medicale dureroase, copilul trebuie sa simta ca rabdarea, cumintenia ii vor fi rasplatite cu ceva deosebit, nu neaparat un cadou. Poate fi vorba de vizita unui prieten, o convorbire telefonica dorita, un joc nou etc.