
Prin jocuri, bebelușii învață. Primul an de viață al copilului este foarte important pentru ce va deveni când va fi mare. În primul an de viață se pun bazele educației, iar aceasta beneficiază de capacitatea extraordinară de absorbție a informației pe care copilul o are.
Mintea copilului se dezvoltă în cadrul interacțiunilor cu mediul și cu persoanele importante din viața lui. Când este bebeluș, ești cu siguranță cea mai importantă persoană din viața lui și trebuie să înveți cum să profiți la maxim de acest lucru.
În continuare, îți vom prezenta numeroase idei de jocuri pentru copii mici și bebeluși care să te ajute și să îți îndrume pașii. Acestea îți sunt de cele mai multe ori la îndemână, iar câteodată nici nu te gândești că lucruri atât de simple dau rezultate atât de eficiente.
Pe burtică!
Deși este recomandat ca bebelușii să doarmă pe spate pentru a reduce șansele de mortalitate infantilă, ei trebuie de asemenea să stea și pe burtică, deoarece această poziție ajută la dezvoltarea mușchilor gâtului, a părții superioare a corpului și previne aplatizarea zonei din spate a capului.
Când stă pe burtică, bebelușul se pregătește pentru mersul de-a bușilea. Pune-l pe burtă 3-5 minute la rând, de 3-4 ori pe zi, crescând perioada pe măsură ce bebelușul prinde puteri sau ori de câte ori îi face plăcere (fără a-l lăsa nesupravegheat).
Pune o păturică pe jos, așază-ți bebelușul pe burtică pe ea și așază-te și tu la fel, pentru a fi la nivelul lui. Scoate sunete ciudate, amuzante, care să-i atragă atenția și să-l determine să-și ridice capul. Poți să așezi în fața copilașului câteva jucării colorate care să-i atragă atenția.
Citește și: De ce să stea bebelușul pe burtică
Testarea texturilor
Când copilul reușește deja să înainteze pe burtică, încearcă să-l pui pe covor, pe pătură, pe parchet, pentru a-l învăța diferitele texturi și ce efect au ele asupra mișcării. Când îl ții în brațe, lasă-l să experimenteze elemente noi, ca o balustradă rece sau blana unui animal.
Bebelușii explorează lumea prin simțul tactil, așa că învață-l pe micuț să se bucure de atingere. La un moment dat, va începe să recunoască și să deosebească moale de tare și catifelat de aspru.
Fă fețe amuzante
Nu te sfii să te prostești puțin. Umflă-ți obrajii și pune-l pe micuțul tău să te tragă de nas, pentru ca în acel moment să îi dezumfli. Lasă-l să te tragă de urechi și apoi scoate limba. Imită un sunet haios atunci când te atinge pe cap. Fă același lucru de 3-4 ori, iar apoi schimbă regulile pentru a-l ajuta să ghicească în continuare.
Bebelușii pot imita expresii faciale simple, precum scosul limbii, iar acesta este un semn timpuriu al rezolvării de probleme.
Primele conversații
Bebelușul este fascinat de voci și de chipuri, în special de ale tale. Ai văzut cum își întoarce imediat căpșorul când te aude? Prin urmare, vorbește-i. Nu contează ce spui, atâta vreme cât îi vorbești pe un ton calm și plin de iubire. Va încerca și el să-ți răspundă, în măsura în care poate, și iată că așa se înfiripă primele voastre conversații.
În modul acesta el își formează limbajul intern, pasiv. Bebelușul tău va începe să înțeleagă ceea ce-i spui cu mult timp înainte de a începe să vorbească.
Piticul tău va fi de-a dreptul încântat dacă, din când în când, îi vei vorbi pe limba lui. Dacă vei folosi sunete asemănătoare cu cele ale lui, va știi că îl înțelegi. Nu uita însă că el va învăța în cele din urmă să vorbească pe limba ta.
De-a anatomia
Combină primele conversații cu bebelușul cu atingeri blânde. În momentul schimbării scutecelor, numește cu glas tare părțile corpului și hăinuțele pe care le îmbracă bebe. În timp, vei observa că. atunci când spui „șosetă”, îți va întinde piciorul.
Bălăceala
Ia o cădiță de plastic și jucării care stropesc sau scot sunete, căni de plastic sau lavete. Spuma de baie pentru copiii poate să fie un alt element fascinant de joacă. Dar ține minte: băița bebelușului este un moment în care trebuie să fii vigilentă și să nu-ți lași niciodată copilul nesupravegheat.
Cauză și efect
Vei obține multe hohote de râs dacă vei sufla ușor deasupra feței, burticii sau mânuțelor lui. Va râde și se va amuza, dar va și învăța să anticipeze ceea ce va urma. Tot în această categorie de jocuri pentru bebeluși intră și gâdilatul. Acest lucru îi va face plăcere și îl va face să râdă cu poftă pe cel mic. Reacția la stimul îl va învăța pe micuțul tău despre relația cauză-efect și îi va dezvoltă simțul umorului.
În momentul în care ai de gând să faci o mică schimbare, povestește-i despre ea. De exemplu, îl poți anunța când te duci să stingi lumina, pentru a înțelege că apăsarea întrerupătorului produce exact acest efect. Încet, puteți face împreună astfel de activități.
Lasă-l să arunce jucăriile. Deși pe tine te enervează și ți se pare că o face special, copilul tău aruncă jucăriile pe jos pentru a observa efectele acestei acțiuni. Ajută-l să arunce la țintă, punându-i un coș sub scăunel și lăudându-l de fiecare dată când nimerește.
Folosește-te de oglindă
Deși copiii foarte mici nu își recunosc chipul în oglindă, te poți folosi de aceasta pentru a provoca hohote de râs și conversații extrem de interesante. Micuțul tău va adora să îl facă pe cel din oglindă să miște mânuțele și piciorușele.
Când mai crește puțin, poți să lipești o oglindă pe fundul unei cutii. Când copilul va deschide cutia, va descoperi pe cineva acolo. Poți încerca același lucru cu fotografii cu el, lipite în interiorul cutiei, tu explicându-i cine e acolo, în poze.
Șoricel de bibliotecă
Cititul este o formă ușoară de distracție și un obicei care trebuie deprins de la o vârstă fragedă. Cuvintele noi și imaginile colorate stimulează creierul copilului, iar la capătul unei zile obositoare cititul poate deveni un ritual de noapte bună care poate fi susținut ani la rând.
Poveștile îi ajută pe cei mici să își dezvolte vocabularul, iar de la 8 luni, copilul poate deja să recunoască și să anticipeze secvențele unei povești simple, atunci când aceasta îi este citită de 2, 3 ori. Imaginile din cărți ajută și ele.
Alternativ, citește-i sau povestește-i micuțului tău povestea favorită și înlocuiește numele eroului principal cu al lui. Permite-i de asemenea să modifice conținutul poveștii așa cum i-ar plăcea și creați împreună noi povești.
Cutiuța muzicală
Când bebe e odihnit și are chef de joacă, deschide cutiuța muzicală, pune-i un CD pentru copii sau, pur și simplu, cântă-i. Muzica ajută la dezvoltarea ritmului, echilibrului și a simțului estetic.
Poate cu toții ne amintim de cântecele de leagăn și de cât de dulce era vocea mamei când ni le cânta seara la culcare. Ajută-l pe micuțul tău să adoarmă, dar și să comunice prin cântecele. Linia melodică îl va ajuta să se calmeze, iar activitățile zilnice vor deveni mai amuzante pe muzică.
Descrie-i lumea înconjurătoare
Patrulați prin casă împreună, unul în fața altuia, folosindu-vă de diferite ritmuri și diferiți pași. Mergeți încet sau mai repede, cu pași mari sau pași mici, și opriți-vă în diferite locuri pentru a explora ceva interesant.
Atunci când îl scoți la plimbare, arată-i, numește-i și vorbește-i despre fiecare lucru nou pe care îl vedeți. Îl vei ajuta în acest fel să își construiască un vocabular bogat și să cunoască mai bine mediul înconjurător.
Decizii, decizii…
Care e cea mai bună jucărie? Dă-i celui mic să țină în fiecare mână câte o jucărie, apoi oferă-i-o pe a treia, pentru a-i exersa puterea de alegere. Să aleagă altă jucărie decât cele din mâini? Să le țină pe toate trei? Iată un exercițiu fizic și psihologic foarte util pentru copilașii de vârste mici.
Poți și să ții în fața lui două desene asemănătoare, dar care să difere printr-un mic detaliu. Observarea acestei diferențe îi va ajută să își dezvolte capacitatea de discriminare și îi va sprijini mai târziu în dobândirea citirii și a scrierii.
Jocul de-a escaladarea
Întinde-te pe jos și lasă-ți micuțul să se plimbe în voie în jurul tău, dar și pe tine. Pentru cei mici obstacolul, va fi destul de greu de trecut așa că îl vei ajuta să își dezvolte motricitatea globală și coordonarea. Dacă vei fi așezată în calea unei jucării favorite, va învăța și rezolvarea de probleme pentru că se va vedea nevoit să treacă obstacolul.
Mai târziu, lasă-i timp și spațiu pentru a explora singur. Nu te implica, dar supraveghează-l.
De-a v-ați ascunselea
Fie că te ascunzi tu, fie că ascunzi diferite obiecte, micuțul tău va învăța că obiectele pot dispărea și reapărea la loc. Regăsirea va fi minunată și îl va umple de bucurie.
La început, folosește jucăriile preferate și participă la distracție. Pe măsură ce crește, vei putea complica jocul și îl vei putea lăsa chiar pe el să caute. Ai grijă însă unde ascunzi obiectele, deoarece s-ar putea să înceapă să plângă sau chiar să uite de ele dacă nu le găsește vreme îndelungată.
Poți încerca chiar să joci alba-neagra cu micuțul. Folosește-te de trei cutii la fel și de o jucărie sau un desert care îi place. Ascunde premiul sub una din cutii și provoacă-l să ghicească cutia norocoasă, după ce tu le-ai amestecat în fața lui.
Jocuri cu obiecte
Jocurile ușoare în care prind lucruri sunt activități fascinante pentru bebeluși, care le dezvoltă coordonarea ochi-mână. Aruncă în aer o eșarfă ușoară și las-o să plutească până când cel mic o prinde. Poți încerca și cu baloane de săpun non-toxice.
Numărați împreună scările de la bloc, degețelele de la mâini și picioare, floricelele de pe cană și orice altceva. În curând, va începe să numere și el.
În această categorie intră și ghicitul. Desenează pe foi de hârtie obiecte provoacă-l pe cel mic să le recunoască și să le găsească. Provoacă-l și pe el să facă același lucru, deși pentru ține s-ar putea să fie mai greu să ghicești ce mâzgălește micuțul.
Când mai crește, jucați-vă cu obiecte asemănătoare ce diferă ca mărime și volum. Vorbiți despre dimensiuni, umpleți-le cu apă și observați de ce din unele apa se scurge și din altele nu.
Jocuri „murdare”
Unele jocuri pentru copii mici și bebeluși te-ar putea exaspera, dar merită încercate. Jucați-vă în ploaie și săriți în băltoace. Micuțul tău va fi încântat să facă asta și va învăța diferențele între curat și murdar, ud și uscat.
Când se face puțin mai măricel, lasă-l să se joace cu plastilină sau să picteze cu degetele (evident, sub atenta ta supraveghere). Deși ți se va părea că face multă mizerie, acest lucru îl va ajuta să își dezvolte atât coordonarea motorie, cât și simțul tactil.
Fii pusă pe șotii!
Ce poate fi mai frumos decât să-ți faci copilul să râdă? E bine nu doar pentru starea ta, ci îl ajută și pe el să-și dezvolte simțul umorului, care este foarte important în comunicare. Fii atentă la ce îl face să râdă și repetă acel lucru. Folosește recuzită, ca pălării amuzante, ochelari mari sau oglinzi (orice funcționează).
Poți să te folosești de haine vechi sau să croiești costume noi pentru a interpreta diferite personaje și pentru a pune în scenă diferite piese de teatru sau pentru a crea un bal mascat pentru micuț.
Când mai crește, învață-l să glumească. Faceți rime haioase sau dați denumiri noi unor persoane cunoscute, gândiți-vă cu ce seamănă și râdeți pe seama rezultatelor. În acest fel, va învăța să își construiască simțul umorului, dar și să facă analogii, comparații și asemănări.
Citește și: 10 exerciții pentru a dezvolta istețimea copilului tău