Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Jocuri pentru dezvoltarea aptitudinilor motrice si intelectuale

Jocuri pentru dezvoltarea aptitudinilor motrice si intelectuale

Iata cateva sugestii de jocuri cu ajutorul carora copilul isi dezvolta aptitudinile motrice si intelectuale.

Vara este un prilej extraordinar pentru puiul tau sa invete lucruri noi. Nimic nu este mai placut acum decat sa faci cunostinta cu natura si minunile ei. Sunt atatea lucruri de vazut si de invatat, incat ai sa te miri cat de repede trece vremea, iar tu n-ai apucat sa-i arati piciului tau tot ce doreai.

Daca ai noroc de un primar destoinic in sectorul sau localitatea de domiciliu, locul de joaca in care iti petreci timpul cu copilul este plin de atractii. Ai mare grija insa, caci unele ar putea fi periculoase! Tuneluri, podete, rampe, casute de diferite marimi, tobogane, leagane si multe altele amplasate in aer liber fac deliciul micutului tau.

Nu incerca sa-l domolesti

Micutul tau are o energie inepuizabila! Nu ar sta locului nici o clipa si, mai ales cand este afara, te miri cum de nu oboseste niciodata. Nu incerca sa-l domolesti: abilitatile fizice sunt primele care se dezvolta pe terenul de joaca. Copiii de varste mici adora sa se tarasca, sa se catere, sa se miste continuu.

Asta pentru ca prin miscare, ei isi largesc campul cunoasterii si afla noi lucruri despre lume si despre sine. Ei invata miscarea in spatiu, invata sa-si mentina echilibrul, sa faca „trucuri” noi. De unde la inceput abia mergea, acum incepe sa se catere prin locuri din ce in ce mai inaccesibile, se strecoara prin diverse tuneluri, exersandu-si astfel motricitatea globala.

Un lucru pe care micutul tau cu siguranta il adora este datul in leagan. Cine nu-si aminteste cat de bine era cu bunicul la leagane? Leganatul insa nu este doar o activitate placuta, ci si una utila, ea ajutand la dezvoltarea urechii interne si a echilibrului. Leganatul insotit de mici comentarii il poate ajuta pe copil sa invete notiunile de aproape/departe; sus/jos. Ii putem spune: „Vezi ce sus esti? Uite, esti din nou aproape de mami!”

Cataratul este un alt factor important care il ajuta pe copilul tau sa invete coordonarea ochi/picior sau ochi/mana/picior, in cazul in care urca o scara de tobogan, de exemplu. Daca copilul tau ezita si pare speriat de toate acestea, nu il obliga sa intreprinda nimic ce ii poate depasi nivelul de dezvoltare.

S-ar putea ca pur si simplu sa nu fie pregatit sa incerce un anumit lucru. Ai putea totusi sa-l convingi cu blandete, aratandu-i cum jucaria lui preferata reuseste acel lucru sau cum prietenul lui a invatat sa il faca. Totusi nu insista in a-l compara cu altii, pentru ca s-ar putea sa-i dezvolti un complex de inferioritate!

Mai ales cand este la mare, dar ele pot fi aduse si in propria gradina sau pe balcon. Modelarea castelelor de nisip ajuta la dezvoltarea motricitatii manuale si la recunoasterea tactila. Apa si, in general, utilizarea diverselor lichide, il ajuta pe copil sa invete conceptul de cantitate si cel de conservare a volumului. El va observa ca apa turnata din cana in galetusa ramane in aceeasi cantitate, daca ai indemanare, desigur, si nu o faci sa curga pe alaturi.

Jocul cu mingea este una dintre distractiile verii si totodata o metoda foarte buna pentru dezvoltarea aptitudinilor motorii, a coordonarii si a sincronizarii in timp.

Desenul cu creta pe asfalt poate combina o sumedenie de jocuri si poate consolida o serie intreaga de concepte si aptitudini. Prin jocul cu creta copilul isi dezvolta motricitatea manuala, invata sa se exprime grafic, invata forme, linii, culori si cate si mai cate.

Jocul liber il stimuleaza pe copilul tau sa cunoasca lumea, explorand-o si extragand din ea exact informatia de care are nevoie.

Comments

comments

Lasă un răspuns