Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Jocurile pe calculator și televizorul îi pot face rău copilului meu?

Jocurile pe calculator și televizorul îi pot face rău copilului meu?

De ce televizorul și jocurile pe calculator pot face rău copilului tău

  • Copiii care petrec prea mult timp la calculator pierd alte activități esențiale pentru dezvoltarea lor fizică, socială, intelectuală sau emoțională. Este timp pierdut de la joacă, citit, prieteni sau de la realizat mici proiecte împreună cu familia.
  • De obicei copiii se joacă singuri pe calculator, ceea ce poate duce la izolare socială.
  • Copiii care se uită la televizor mai  mult de 10 ore pe săptămână nu au rezultate la fel de bune la școală comparativ cu care se uită mai puțin timp. Când impui niște limite e bine să iei în calcul la cantitatea totală de timp pe care un copil o petrece în fața monitoarelor de orice fel: televizor, computer, telefon, ecran de tabletă sau cinematograf.
  • Proastele obicei deprinse de la vârste mici sunt mult mai greu de modificat ulterior.
  • Majoritatea jocurilor pe calculator sunt violente, lucru care poate afecta comportamentul copiilor, ducând la un nivel crescut de agresivitate.

Nu toate jocurile pe calculator sunt contraindicate!

Nu toate jocurile pe calculator sunt violente. Există și jocuri educative care îndeamnă copilul să rezolve anumite probleme, stimulează dezvoltarea aptitudinilor logice sau îl ajută să învețe o limbă străină într-un mod plăcut. La fel stau lucrurile și în cazul televizorului! Important este să-i înveți pe copii cum să vizioneze programele TV și nu doar să se uite la „la televizor”. Asta înseamnă identificarea din timp a unor emisiuni care-l interesează pe copilul tău și oprirea televizorului la finalul acestora. Ideea este să aleagă în mod conștient să urmărească o emisiune, nu de a pierde timpul frunzărind prin toate programele până când găsește o emisiune sau un desen animat pe placul lui.
Este foarte important să supraveghezi ce jocuri accesează copilul tău pe internet. Chiar dacă ești vigilentă, nu uita că există foarte multe jocuri online, iar copilul tău va învăța foarte repede să le caute și să le acceseze. Prin urmare nu-l lăsa de capul lui pe calculator! Pentru a ține pasul cu el, caută să fii la curent cu jocurile lui preferate, discutați despre ele, despre performanțele pe care le atinge și, când ai timp, încearcă să te joci și tu cu el pe calculator – poate fi o ocazie să faceți ceva împreună.
Editor: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF

Comments

comments