
În cazul în care se constată prezența de lichid amniotic de culoare verde, trebuie să știi că nu înghițirea meconiului este periculoasă, ci aspirarea lui, iar meconiu în lichid amniotic nu înseamnă automat că acesta a și fost inhalat de către bebeluş! Aspirarea meconiului, care poate avea consecințe grave pentru bebeluș, apare în aproximativ 5 % din cazuri și se produce, în general, când se instalează stresul fetal în timpul travaliului, în special când termenul nașterii este depășit.
„În mod normal, meconiul este depozitat în intestinul bebeluşului şi este eliminat după naştere. El reprezintă primul scaun al copilului şi este format din materialele ingerate de acesta în perioada intrauterină. Există însă şi situaţii când această eliminare se produce înainte de naştere, pericolul fiind că fătul ar putea aspira acest lichid”, ne spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie. „Inhalarea meconiului înainte de naştere poate fi confirmată prin câteva teste specifice şi, dacă se întâmplă, cele mai mari complicaţii pot apărea la plămâni, mergând până acolo încât unii bebeluşi care au inhalat lichidul amniotic verde pot avea nevoie de susţinere respiratorie”, explică acesta.
Lichid amniotic de culoare verde. De ce se eliberează meconiul în lichidul amniotic
Există anumite cauze care duc la stresul intrauterin, ce determină eliberarea meconiului în lichidul amniotic. Dintre acestea, cele mai importante şi cel mai des întâlnite, asupra cărora ne atrage atenția dr. Vythoulkas sunt:
- hipertensiunea mamei
- insuficiența placentară
- preeclampsia
- consumul de medicamente nepermise şi droguri pe perioada sarcinii, cu precădere în ultimul trimestru al acesteia.
- Sunt foarte rare situaţiile în care meconiul în lichidul amniotic apare înainte de săptămâna 34. Această situaţie se întâlnește mai ales la bebeluşii născuţi la termen sau posttermen (după săptămâna 40).
Complicații
Situația în care bebelușul aspiră lichid amniotic (din fericire, mai rară) poate determina complicații. „În aceste cazuri pot să apară, cu precădere, următoarele complicații: obstrucţia căilor respiratorii, hipertensiunea pulmonară (deşi meconiul este steril, prezenţa sa în plămâni poate cauza infecţii), penumonia (apare din pricina eliberării în plămâni a substanţelor pe care le conţine meconiul)”, explică Andreas Vythoulkas. Acesta mai atrage atenția că bebeluşii cu sindromul aspiraţiei de meconiu au o incidenţă uşor mai ridicată a ratei de infecţii pulmonare în primul an de viaţă, deoarece plămânii sunt încă în proces de recupare. Din fericire, cei mai mulţi dintre copii îşi recuperează complet funcţia pulmonară, fără a fi afectaţi ulterior în vreun fel.
Foto: Guliver/ Thinkstock
Editor: Adina Gruia