
Necesare creșterii și bunei funcționări a organismului, vitaminele sunt substanțe organice pe care le găsim în produsele naturale. În lipsa lor apar carențele și anemia, micuțul are întârzieri în creștere sau, mai rău, dezvoltă tot felul de afecțiuni. Dar nu trebuie să pici în extrema cealaltă și să-i dai tot felul de suplimente sub formă de siropuri (fă-o doar la recomandarea medicului pediatru).
Deci care este calea de mijloc când vine vorba de vitamine? Răspunsul constă în alimentația corectă, echilibrată, care să-i asigure micuțului nutrimentele necesare. Iată cum recunoști lipsa ori excesul a trei vitamine foarte importante.
Vitamina A
- Lipsa de vitamina A Dacă apare o uscăciune a mucoasei oculare sau la nivelul tegumentelor, o scădere a acuității vizuale, înseamnă că există lipsă de vitamina A. În unele situații, se poate ajunge la pierderea vederii.
- Excesul de vitamina A (fie de origine medicamentoasă ori alimentară – cauzată, de exemplu, de consumul exagerat de ficat) poate provoca intoxicație acută (manifestată prin dureri de cap și somnolență) sau cronică – situație în care micuțul are grețuri, i se descuamează pielea, are întârzieri de creștere, poare dezvolta ciroză hepatică sau anomalii osoase. Dar hipervitaminoza este rară.
Surse de vitamina A: morcov, roșii, salată, ceapă verde, cărină, citrice, caise, făină de grâu, ficat, lactate, gălbenuș.
Vitamina C
- Lipsa de vitamina C este rară, însă dacă se întâmplă, provoacă apariția scorbutului, cu: oboseală, dureri osteoarticulare, edeme, hemorahii, gingivită.
- Excesul de vitamina C poate să ducă la agitație, insomnie.
Surse de vitamina C: fructe crude (caise, citrice, mere etc), legume (broccoli, conopidă, dovleac, ardei etc).
Vitamina D
Lipsa de vitamina D Decalcifierea osoasă este semnul lipsei acestei vitamine. Ea provoacă rahitismul, cu deformări osoase: toracele devine evazat la bază, iar picioarele vor fi în X sau în paranteză. E bine să știi că forme grave de rahitism pot să apară și la prematuri, la gemenii și sugarii născuți cu greutate mică, dar care apoi au crescut rapid.
Excesul de vitamina D Hipervitaminoza se manifestă prin dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, vărăsturi, dureri osteoarticulare, crampe musculare (la copilașii mai mari), deshidratare și chiar calcifieri ale unor organe – rinichi, inimă, plămâni. Se tratează foarte greu.
Surse: pește, gălbenuș, ficat, ciuperci. Expunerea la soare stimulează pielea să o producă.
Sursă: revista MAMI, 2014, Foto: www.pixabay.com