Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Lumea copilului la 11 luni

Lumea copilului la 11 luni

Memoria continua sa se dezvolte: copilului de 11 luni recunoaste personajele din anturajul imediat si cauta obiectele pierdute. Evenimente care pana de curand il lasau indiferent, ii produc acum reactii vii. Tunetele il sperie si il fac sa planga; daca la culcare uiti sa aprinzi o lampita de veghe, i se face frica. Aceste reactii, si multe altele, sunt un progres in plan emotional: arata ca micutul devine mult mai constient de lumea inconjuratoare.

Nu neglija legaturile sentimentale!
Nu trebuie neglijate o serie intreaga de alte aspecte. Unul dintre ele este relatia dintre tine, tata si copil. In cadrul familiei este bine sa existe un climat de armonie si de dragoste, de comunicare calda si de tandrete. Obisnuiti-va sa vorbiti cu copilul, sa-l mangaiati, sa-l alintati. In acelasi timp tatal poate sa participe din plin la ritualurile din viata celui mic.

Spre exemplu, cand il alinti seara inainte de culcare, nu ar fi rau ca tatal sa vina la marginea patului si sa-i spuna si el o povestioara scurta. Poate ti se pare putin exagerata aceasta comunicare, dar pot sa te asigur ca micutul iti poate recunoaste vocea dupa numai patru zile de viata, asa ca este bine sa-ti auda tonul cald si vorba buna atat cand vorbesti cu el, dar si atunci cand discuti cu partenerul tau de viata.

Culori pentru camera copilului
O multime de studii de psihologie infantila au demonstrat ca „o lume colorata” este mediul optim de dezvoltare a copilului si chiar mai mult, ca fiecare culoare are o anumita influenta benefica.

Iata cateva exemple: rosul stimuleaza sistemul nervos, rozul este odihnitor si ofera copilului o senzatie de protectie, portocaliul dezvolta atentia, galbenul stimuleaza sistemul nervos si aparatul digestiv. Verdele este linistitor si poate ajuta chiar la ameliorarea cazurilor de incontinenta urinara, turcoazul este o culoare calmanta, albastrul este rece, dar linistitor. Si, in sfarsit, violetul are o influenta benefica asupra imaginatiei si creativitatii.

Comments

comments

Lasă un răspuns