Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Mami, nu-i așa că pe mine mă iubești mai mult? Rivalitatea între frați

Mami, nu-i așa că pe mine mă iubești mai mult? Rivalitatea între frați

Fiecare copil dorește să simtă și să audă că este special, că este (cel mai) iubit. De aceea, când sunt doi copii, pot să apară conflicte care au drept cauze invidia, gelozia, rivalitatea pentru dragostea și atenția ta. Iată câteva sfaturi oferite de la specialiști în parenting pentru situația în care apar conflicte între frați.

Nu este o soluție să spui copiilor tăi că-i iubești la fel de mult. Fiecare copil este unic și vrea să știe că este cel mai iubit, că este special pentru tine. Gândește-te la primul tău născut: cât de mare este nevoia lui să știe că locul lui nu este ocupat de altcineva, de câte ori trebuie să-l asiguri că mogâldeața dependentă de tine nu este mai iubită decât el? Fiecare copil este unic și vrea să se simtă unic. Ce este de făcut atunci când apare rivalitatea între frați ?
În lucrarea „Educație inteligentă pentru copii inteligenți”, dr. Eileen Kennedy-Moore și dr. Mark S. Lowenthal spun că nu trebuie că le spui copiilor că-i iubești la fel de mult. În cazul în care unul dintre copii te acuză că-l iubești mai mult pe fratele lui decât pe el, spune-i că are dreptate, că nu vă iubiți copiii în mod egal, ci că îl iubiți pe fiecare dintre ei în felul său, așa încât este firesc să nu-i tratați la fel. De ce i-ați iubi la fel când ei sunt persoane diferite? Rezistați tentației de a le înșira toate lucrurile bune pe care le faceți pentru fiecare copil, doar nu vreți să-l încurajați să țină scorul (…) În cazul în care copilul dorește de fapt să audă din partea dumneavoastră o declarație care să-i dea siguranța că este iubit, enumerați lucrurile care vă plac în mod special la el. Concentrați-vă pe calitățile care nu au legătură cu performanța. De exemplu, îmbrățișați-l, apoi spuneți-i: Claudia, tu ești singura pe care o iubesc în acest fel. Îmi place cum îți sclipesc ochii atunci când zâmbești. Îmi place cum îți liniștești fratele când plânge. Ador felul în care râzi când ne uităm la film împreună și mă bucur tare mult că mă însoțești sâmbăta la cumpărturi.”

Tu ce părere ai despre soluția oferită de cei doi specialiși? Ești de acord cu ea?
Editor> Adina Br\nciulescu

Comments

comments