Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Maternitatea e o artă! Iată cum se reflectă în ceramică

Maternitatea e o artă! Iată cum se reflectă în ceramică

Există o mulțime de obiecte destinate copiilor, create pentru a le stârni curiozitatea, pentru a le educa și cultiva gustul pentru artă, culoare și farmecul naturii. În acest proces de cunoaștere, lucrurile văzute sunt sintetizate prin intermediul părinților grijulii să ofere micuților un bagaj vizual bogat. Într-o lume marcată de consum, Elite Art Gallery oferă publicului, părinților și copiilor deopotrivă, lucrări de artă decorativă de excepție, ce reprezintă motivul familiei și gingășia copilăriei. Ceramica, asemenea conexiunii dintre părinte și copil, reprezintă traseul de prelucrare și execuție a unui obiect decorativ. Începând de la pământ (lutul) și până la rezultatul final, procesul artistic implică dragoste, emoție și dăruire.

Tema maternității în arta ceramică

Arta ceramică a reprezentat o formă de exprimare artistică încă din cele mai vechi timpuri. Dovezile istorice îi confirmă utilitatea și rolul în etapele de evoluție culturală a umanității. Apartenența la categoria artelor decorative nu eclipsează posibilitățile artistice pe care le oferă această tehnică versatilă. Arta ceramică poate constitui frecvent obiectul unor manifestări artistice profunde, susținute de concept și mesaj. Diversitatea metodelor de prelucrare și decorare a materialului contribuie la realizarea unor obiecte sculpturale și bidimensionale ce dau dovadă de originalitate și de o deosebită valoare artistică.

maternitatea in arta
Foto: alexsidianafoto.ro

 

O mulțime de semnificații

Sub semnul tradiției, lucrările de la Elite Art Gallery, create de Mihai Alexandru și Ana-Maria Ariciu transmit publicului un repertoriu simbolic încărcat de semnificații. Copacul reprezintă rolul familiei, pasărea – timpul care curge, peștele – spiritualitate iar personajele care preiau diferite înfățișări reprezintă ființa umană, purtătoare de vise, speranțe și viitor. În temeiul unor tipologii identitare și a unei relații strânse intre părinte și copil lucrările ceramice create de soții Ariciu se remarcă și prin motivul maternității care reușește să stârnească interes prin unitatea compozițională, grafia desenului și conținutul artistic.

Figura protectoare a părintelui este reprezentată printr-un personaj feminin cu trăsături ce transmit o liniște copleșitoare. Desenul de inspirație bizantină este transpus pe suprafața ceramică printr-o grafie ireproșabilă a liniei. Ochii larg deschiși descriu o lume interioară marcată de griji, răbdare și o bucurie nemărginită. Figura maternă preia înfățișarea unui copac sau a unei flori ce susține prin forța naturală nașterea vieții. Astfel, în pântecul fiecărui personaj, modelat din lut într-o formă miniaturală persistă figura fătului, un sâmbure de bucurie, viitor și viață.

maternitatea in arta
Foto: www.alexsidianafoto.ro

Sub semnul acestor simboluri, ceramica transmite o poveste ce reușește să definească procesul vieții și să stârnească entuziasmul privitorului prin simbol. Motivele desprinse din vernacular în conexiune cu mesajul artistic descriu universul familiei prin prisma unui cadru natural complex. Astfel, lucrările de ceramică aduc împreună frumusețea naturii și complexitatea factorului social oferind privitorului motive de meditație, delectare și bucurie.
Foto: Elite Art Gallery / www.alexsidianafoto.ro

Comments

comments