
Administrarea de medicamente în alăptare este un subiect care îngrijorează multe proaspete mămici. Pornind de la întrebarea unei cititoare și cu ajutorul dr. Andreas Vythoulkas am rezumat câteva lucruri esențiale pe această temă.
Loredana ne-a întrebat: „Doctorul ginecolog mi-a prescris ovule Cervugid știind ca am o fetiță de 2 luni și alăptez. Pe prospect, însă, scrie că în cazul tratamentului cu Cervugid se întrerupe alăptarea. Nu știu ce sa fac. Ce riscuri există pentru bebeluș dacă folosesc ovulele?”
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică-ginecologie răspunde: „Este recomandat să utilizați Cervugid pe perioada minim posibilă, adică 5-7 zile, nu mai mult. Faptul că administrarea lor este intravaginală le face să ajungă mai greu în sânge și apoi în laptele matern, dar absorbția este prezentă și în acest caz. Așa că cel mai bun sfat este să limitați perioada în care le folosiți la numărul de zile specificat.
În continuare, dr. Andreas Vythoulkas a venit și cu alte recomadări pe acest subiect, foarte utile pentru proaspetele mămici care alăptează.
Medicamente în alăptare. Sfaturi de la specialist
Nu toate medicamentele sunt contraindicate în alăptare
Aproape toate medicamentele ajung în laptele matern, însă nu toate influențează alăptarea în mod negativ, deoarece nu sunt nocive, iar cantitatea care ajunge în lapte este foarte mică. Ceea ce ajunge în laptele matern depinde de concentraţia din sângele mamei care, cel mai adesea, se măsoară în micrograme pe mililitru, deci este o cantitate foarte, foarte mică. În plus, majoritatea medicamentelor sunt complet ataşate de proteina din sângele mamei care ajunge în lapte, acesta fiind un alt motiv pentru care la bebeluş ajunge o cantitate mică din substanţă ingerată de mama.
Heparina și insulina nu trec în laptele matern
Heparina şi insulina nu trec deloc în laptele matern, deci tratamentul cu acestea nu reprezintă nici un pericol pentru alăptare. Cel mai important lucru care trebuie făcut pe timpul alăptării este să se evite automedicaţia, toate medicamentele să fie luate numai la indicaţia medicului specialist şi numai după ce acestuia i s-a specificat că se alăptează. Medicamentele aplicate pe piele, cele inhalate sau aplicate la ochi sau nas nu sunt periculoase pentru bebeluş în cazul în care mama alăptează.
Medicamente interzise în alăptare
- Medicamente anti-tiroidiene, pentru că pot determina apariţia gușei.
- Tipuri de sedative, pentru că pot da somnolenţă la bebeluş
- Cloramfenicolul este un antibiotic interzis în alăptare
- Citostaticele
- Medicamentele radioactive – iodul radioactiv, de pildă, se concentrează în laptele matern, este ingerat de copil şi rămâne pentru o vreme îndelungată în organism, deci este periculos
- Tetraciclinele, care pot produce distrugerea florei digestive
- Purgativele trebuie administrate cu atenţie, pentru că ele pot produce diaree la bebeluş
- Unele antihistaminice pentru că ajung în lapte într-o cantitate mai mare că alte medicamente
Dacă trebuie administrat un medicament care este interzis în alăptare, contează foarte mult de perioada pe care se întinde tratamentul. Dacă este doar un tratament de câteva zile, mama poate scoate la pompă laptele matern pentru a stimula organismul să producă lapte în continuare, iar la finalul tratamentului se poate relua alăptarea. Dacă administrarea acestor medicamente în alăptare se întinde pe o perioadă mai mare de timp, atunci există două variante: încercarea de relactare după terminarea tratamentului (aici cel mai bine este să se apeleze la un consultant de alăptare) sau înţărcarea printr-o metodă blândă.
Foto: www.pixabay.com
Editor: Adina Gruia